AMSTERDAM - Een Amerikaanse rechter heeft het verspreiden van een video waarop te zien is hoe Anna Nicole Smith een borstvergroting ondergaat, definitief verboden.

Met deze uitspraak komt er een einde aan een rechtszaak die al ruim een jaar loopt. Vorig jaar stelde de rechter al een voorlopig verbod op verspreiding in.

Het gaat om videobeelden die chirurg Gerald Wayne Johnson in 1994 maakte tijdens de borstoperatie van de voormalige playmate.

Memorabiliahandelaar

Memorabiliahandelaar Thomas Riccio maakte op verzoek van de arts en zijn vrouw een vijf minuten durende clip van het materiaal, waar hij een muziekje onder zette.

Johnson heeft altijd volgehouden dat het verspreiden van de beelden niet illegaal is. Hij claimt dat hij al zijn operaties filmt met medeweten van zijn patiënten.

Daarbij belooft hij hen vertrouwelijk met het materiaal om te gaan. Dit geldt volgens hem echter alleen 'tijdens hun leven'. Anna Nicole Smith is in februari 2007 overleden.

Stern

Volgens Howard K. Stern, de partner van Smith en tevens de beheerder van haar testament, wist de blondine helemaal niet dat haar operatie gefilmd werd.

Larry Birkhead, de vader van Smiths dochtertje Dannielynn, noemde de beelden eerder al 'afschuwelijk'.

Volgens hem zoomt de camera ook in 'op gebieden van haar lichaam die niets met de operatie te maken hebben'.