LAS VEGAS - De Amerikaanse acteur en voormalige footballlegende O.J. Simpson is vrijdag (plaatselijke tijd) schuldig bevonden aan roof en ontvoering.

De beslissing van de jury werd bekendgemaakt in een rechtbank in Las Vegas in de Amerikaanse staat Nevada.

Simpson (61) en een medeverdachte hebben volgens de uitspraak in september vorig jaar gewapenderhand een aantal van zijn sportsouvenirs teruggehaald van twee verzamelaars.

Jury

De maximale straf voor dat vergrijp is levenslang. De strafmaat wordt in december bepaald. De jury had meer dan twaalf uur nodig voor de beraadslagingen over de schuldvraag.

De verdediging had tijdens het proces bepleit dat Simpson alleen maar spullen heeft teruggehaald die van hem waren gestolen.

In 1995 werd O.J. Simpson vrijgesproken in een proces om de moord op zijn ex-vrouw Nicole en een vriend van haar. Het proces trok wereldwijd aandacht en duurde tien maanden.

Uit opiniepeilingen blijkt dat vooral blanke Amerikanen denken dat Simpson toch schuldig is aan de dubbele moord en slechts vrijuit ging dankzij de dure topadvocaten die hij in de zaak inschakelde.

Civiele zaak

In 1997 werd Simpson in een civiele zaak die door nabestaanden van de slachtoffers was aangespannen, alsnog schuldig bevonden aan de moord en veroordeeld tot de betaling van een schadevergoeding van 33,5 miljoen dollar.

In een civiele zaak ligt de bewijslast in het Amerikaanse rechtsstelsel anders dan in een strafzaak.

Voor een veroordeling in een strafzaak moeten de aanklagers bewijs boven redelijke twijfel leveren, terwijl in een civiele zaak gekeken wordt welke partij het meest waarschijnlijk gelijk heeft.

Simpson zat op zijn vijftiende voor het eerst in de gevangenis voor een roofoverval op een slijterij.