AMSTERDAM - 'Salsakoningin' Celia Cruz is woensdag in haar thuisplaats New Jersey op-jarige leeftijd overleden aan een hersentumor. De van oorsprong CubaanseCruz, die haar carrière begon als nachtclubzangeres in Havana, was in decemberal voor deze kwaal onder het mes gegaan maar haar hart heeft het begeven.

Cruz wilde oorspronkelijk lerares worden in Havana, maar belandde in deshowbusiness toen ze door een familielid werd aangemeld voor een talentenjachtop de radio en deze wedstrijd won. Daarna ging ze muziek studeren aan hetconservatorium van Havana en trad op in de wereldberoemde Tropicana-club.

Cruz werd in de jaren '50 bekend met de Afro-Cubaanse groep La SonoraMatancera. In 1960 vertrok ze naar de VS. Met haar krachtige stem enflamboyante shows, wist Cruz salsa naar een groter publiek te brengen.

Haar samenwerking met percussionist 'Mambo King' Tito Puente leverde enkele vanhaar grootste successen op. De twee namen albums op, traden vaak samen op enworden gezien als legendes binnen het genre.

Cruz nam meer dan zeventig albums op en werd veelvuldig onderscheiden. Vooralhaar samenwerking met bandleider en percussionist Tito Puente leverde haar veelsucces op. Ze was ook lid van de Fania All-Stars, het afro-cubaansemuziekcollectief dat platen uitbracht op het Fania-label in de jaren zeventig,net als Ruben Blades en Willie Colon.