HILVERSUM - Radiomaker Frits Spits is woest op het VARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD) van presentator Matthijs van Nieuwkerk. De KRO-dj was dinsdagavond te gast in DWDD om daar te praten over zijn boek Zestig Strepen.

Volgens hem kwam zijn boek in het vraaggesprek nauwelijks aan de orde. "Het boek werd zelfs niet eens in beeld gebracht", foeterde hij woensdagmorgen in de uitzending van Edwin Evers (Radio 538).

Het is niet de eerste keer dat een gast klaagt over de wijze waarop hij wordt behandeld door het populaire Nederland 3-programma. Eerder stak misdaadverslaggever Peter R. de Vries zijn ongenoegen over een DWDD-interview niet onder stoelen of banken.

Destijds was met hem afgesproken dat er over zijn nieuwe misdaadboek zou worden gepraat, maar Van Nieuwkerk sneed dat onderwerp pas aan toen de aftiteling al liep.

Verschrikkelijk interview

"Met terugwerkende kracht vond ik het een verschrikkelijk interview", aldus Spits. "Volgens mij had Matthijs er belang bij mijn boek niet te bespreken. Matthijs van Nieuwkerk is een fantastische presentator, maar een slechte interviewer. Hij is van het type: mijn mening komt eerst en dan de rest. Dat is echt VARA-gedrag. Maar deze zaak krijgt nog wel een staartje."

In de bewuste DWDD-uitzending gold 3FM-dj Giel Beelen als 'tafelheer'. In de show gaf Spits, voorheen presentator van De Avondspits (Hilversum 3), te kennen dat hij geen fan is van de stijl van Beelen. Woensdagmorgen was Spits ook te horen in de 3FM-ochtendshow van Beelen.

Een woedende Spits liet opnieuw blijken dat hij Beelen niet ziet zitten. "Op jouw 'fucking manier' jaag je luisteraars weg", riep de voormalig presentator van Hilversum 3, om daarna de telefoon op te hangen.

Eindredacteur

"De opwinding die is ontstaan rond het optreden van de heer Spits in ons programma dinsdagavond begrijpen wij niet", aldus eindredacteur Dieuwke Wynia van DWDD woensdag. "Vooraf stemde hij in met het plan om live een demonstratie te geven van de befaamde wijze waarop hij nummers aankondigt."

"Hieraan wordt in het boek een hoofdstuk besteed en de nummers, ook in het boek beschreven, hebben wij de heer Spits van te voren laten horen. Dat zijn aankondigingen niet helemaal uit de verf kwamen is jammer, maar niet de schuld van De Wereld Draait Door."