AMSTERDAM – Tijdens het End of Summer Ball in Londen zag Amy Winehouse er slechter uit dan ooit, maar zo langzamerhand begint ook tot de zangeres door te dringen dat ze 'zo niet verder kan'.

De losbandige Winehouse verscheen in een afgeknipt broekje met panterprint, een uitgelubberde tanktop en magerder dan ooit. De ongekamde haren, uitgelopen make-up en de wonden in haar gezicht maakten haar verschijning er niet florissanter op.

Ze gaf bij aankomst onmiddellijk toe nogal uitgeput te zijn na een chaotische avond, die niet eens in het teken stond van drank en drugs maar van onrust in haar hoofd.

Petekind

Het moest de avond worden van het petekind van Winehouse, Dionne Bromfield, die als zangeres haar debuut beleefde. Winehouse was opgetrommeld om als achtergrondzangeres te fungeren, maar trok daarvoor te veel aandacht. Aanwezigen lieten aan de Daily Mail weten last van plaatsvervangende schaamte te hebben toen ze zagen hoe Amy zich vastgreep aan Dionne terwijl ze een poging tot optreden deed.

Een van de toeschouwers zag het met lede ogen aan. "Het was tragisch, ze zag er zo zwak uit. Ze hing voortdurend aan Dionne, die probeerde te zingen. Amy zong geen noot, het klonk meer als 'grunten' wat ze deed."

Na het optreden struinde Winehouse de tafels af, vastbesloten bekende mensen te ontmoeten. Sugababe Heide werd op Amy afgestuurd, maar leek haar aandacht niet te kunnen vasthouden. Een ooggetuige vertelt dat het nog erger werd toen Amy gevraagd werd te poseren voor de fotograaf van het evenement: "Ze flipte en wilde hem een kopstoot geven. Ze zag eruit alsof ze bezeten was."

Tranen

De mismoedige avond bereikte achter de schermen een hoogtepunt. Daar zakte de afgetobde zangeres in elkaar en verschenen de tranen. "Het leven kan zo niet doorgaan. Ik kan zo niet verder, ik kan niet meer."

Toch is ze na deze uitbarsting niet meteen naar huis gegaan. Pas later die avond werd ze bij haar woning gesignaleerd. Volgens de Daily Mail zag ze er zo mogelijk nog onverzorgder uit en had ze nog maar één schoen aan haar voeten.