AMSTERDAM - Hugo Metsers kampt met een rookverslaving sinds hij jaren geleden een kettingrokende gevangene speelde in een toneelstuk. Het is niet het enige wat de acteur heeft overgehouden aan zijn rollen.

"Ik heb allemaal tics en andere gekke dingen overgenomen van rollen waarin ik me heel erg heb ingeleefd", bekent hij. "Maar het is niet zo dat ik mezelf daarin verlies."

Daarmee onderscheidt de acteur zich van de hoofdrolspelers in de film 'Het echte leven', waarmee het Nederlands Film Festival woensdag opende in Utrecht.

In de film beginnen werkelijkheid en fictie door elkaar te lopen voor de hoofdrolspelers, omdat ze zich in hun onervarenheid te goed verplaatsen in hun rol.

"Ik kan wel heel erg in een rol opgaan, maar het is niet zo dat ik vergeet wie ik zelf ben", zegt Metsers.

Dom vak

Ook Thijs Römer laat de personages die hij speelt achter zich als hij naar huis gaat na een draaidag. "Ik vind het altijd wel vrij duidelijk dat het afgelopen is als een scène is gestopt. Wat dat betreft is het een vrij dom vak: iemand zegt 'nu' en dan ga je acteren en iemand zegt 'stop' en dan stop je weer."

Monic Hendrickx sluit zich daarbij aan. "Voor mij is er een heel duidelijk verschil tussen het gespeelde leven en het echte leven."

Energie

Tara Elders vindt wel dat 'de energie van een personage' nog lang blijft hangen als ze een rol heeft gespeeld. Zij erft net als Hugo Metsers dingen van de personages die ze speelde.

"Soms raak je tijdens het spelen iets in jezelf dat je nog niet kende, en dat raak je eigenlijk nooit meer kwijt."

Haar man Michiel Huisman is het met haar eens. "Je moet er niet in blijven hangen, maar je neemt wel altijd iets mee van een rol. Je leert altijd iets."

Vlindermeisje

Eva van de Wijdeven vertelt dat ze tijdens de opnamen van de serie 'Het Schnitzelparadijs' wel eens in haar rol van Femke bleef hangen. "In de serie speel ik een heel lief vrolijk vlindermeisje met een hoog piepstemmetje. Als we even niet draaiden, kwam het wel eens voor dat ik bijvoorbeeld moest plassen en aan de opnameleider met zo'n springerige piepstem vroeg of ik naar de wc mocht. Dan moest ik mezelf echt even herstellen."

Gouden Kalveren

Met de vertoning van 'Het echte leven' van regisseur Robert Jan Westdijk is de 28e editie van Het Nederlands Film Festival officieel van start gegaan. Volgende week vrijdag wordt het evenement afgesloten met de uitreiking van de Gouden Kalveren.