AMSTERDAM - De rol die de Nederlandse actrice Carice van Houten in de thriller Body of Lies speelt, heeft de bioscoopversie niet gehaald. Dat heeft Van Houten donderdag gemeld. Ze speelde de vrouw van Leonardo DiCaprio, die in de film een CIA-agent is.

"Het klinkt veel zieliger dan het is", nuanceert de actrice. "Het gebeurt in Hollywood aan de lopende band dat scènes of rollen de film niet halen."

Volgens Van Houten bleek aan de montagetafel dat het plot rond haar personage niet werkte. "Als ik eerlijk ben, begrijp ik dat wel. Toen ik op de set stond, vroeg ik me ook regelmatig af wat mijn karakter eigenlijk aan het verhaal toevoegde."

Body of Lies telt twee vrouwelijke personages. Het andere vrouwelijke karakter is ook voor het grootste deel uit de film gehaald, aldus de Nederlandse actrice. "Regisseur Ridley Scott was heel erg gelukkig met wat ik heb gedaan. Dat vind ik belangrijker dan of ik wel of niet in de film zit."

Zoenen

Bovendien heeft ze met DiCaprio mogen zoenen. "Het is heel vreemd en ingewikkeld om zo'n scène te draaien", legt ze uit.

"Je moet opeens intiem doen met iemand die je nog nooit van je leven hebt ontmoet. Als je in een Nederlandse film met iemand moet vrijen, ken je diegene op z'n minst uit de kroeg of van castings."

Tom Cruise

Haar rollen in twee andere Hollywood-films, Valkyrie met Tom Cruise en Repossession Mambo met Jude Law, is substantiëler. "Al ben ik nu wel weer klaar met dat soort rolletjes als de vrouw van", bekent de actrice.

"Dat klinkt arroganter dan het bedoeld is, want het waren stuk voor stuk geweldige ervaringen. Er zijn honderdduizenden actrices die dolgraag mijn plaats zouden willen innemen. Maar ik ga liever voor stevige rollen waar ik echt mijn tanden in kan zetten."

Body of Lies draait vanaf half november in de Nederlandse bioscopen.