AMSTERDAM - Ontwerper Frans Molenaar presenteerde zondagmiddag in het Amstelhotel in Amsterdam voor de 86e maal zijn coutureshow. Voor de winter 2008-2009 gaat het bij Molenaar om het klassieke mantelpak en de A-lijn.

Frans Molenaar verraste het publiek met een flamboyante collectie. De hoofdrol was voor het mantelpak. Al decennia lang de persoonlijke favoriet van de ontwerper, was de deux-pièce er in alle soorten en maten. In klassiek zwart-wit ruitje of in donkerkleurige tweed, met rok en getailleerd jasje, soms zelfs met glitters.

Kleur

Maar de uitvoering met jas in A-lijn , waaronder een kokerrok, toonde een nieuwe look. Alle denkbare kleuren kwamen voorbij: knalrood, knalpaars, kobaltblauw en natuurlijk zwart. "Als het aan mij ligt, worden de grijze Nederlandse straten straks vol kleur", aldus de ontwerper.

Daarnaast toonde hij veel leer en suède; zwarte leren broeken en kostuums plus korte kleurige leren en suède jasjes. Molenaar, tevens een bekend bontliefhebber, showde weer veel bontjassen, zowel kort als lang. Ook waren alle omslagdoeken en capejassen omrand met vossenbont.

Zakenvrouw

Opvallend was de collectie voor de moderne zakenvrouw: eenvoudige grijze jurken in jaren 40-lijn, sommige waren op het bovenlijf versierd met gevouwen stukken stof waardoor het geheel minder streng werd.

Bij de avondjurken overheersten de strapless-exemplaren. Effen enkellange zijden jurken die soepel naar beneden vielen, stalen de show. Nieuw voor Molenaar waren de leren bustiers op grondlange rokken of onder een wijde tuniek. Zijn bruidstoilet was opvallend: een broek en driekwartjas van zilverbrokaat, waarbij de achterkant van de jas langer was dan de voorkant.

Mooier

Er waren veel bekende Nederlanders onder de bezoekers, onder wie actrice Liz Snoyink, kunstenares Ans Markus en Rob de Nijs met zijn vrouw Henriette Koetschruiter. Frans Molenaar zelf over zijn collectie: "Ik heb niet echt een rode draad, ik wil alleen maar dat vrouwen zich mooier voelen door mijn ontwerpen."

Coutureshow Frans Molenaar