GLASGOW - Thomas Berge is roemloos ten onder gegaan op het Eurovisie Dansfestival in de Schotse stad Glasgow. Met slechts één punt eindigde de zanger samen met zijn danspartner Roemjana de Haan op de laatste plaats. Polen won het dansfestival.

De 18-jarige zanger en Roemjana (33) dansten op het nummer Angels van Robbie Williams. Het was overigens niet alleen dansen, Thomas zong het begin en het einde van het lied live.

De vakjury en het publiek konden het niet waarderen: van de jury kreeg het koppel samen met Oostenrijk de minste punten. Ook het Europese publiek had er in totaal slechts één punt voor over.

Teleurgesteld

"Ik ben niet teleurgesteld, het was al geweldig om mee te doen en op te treden voor zoveel mensen. Maar ik ben zanger, geen danser", aldus Thomas na afloop. "Ach, één punt is beter dan geen. Maar ik doe nooit meer mee aan spelletjes op tv met een jury!"

Oorzaak

Wat de oorzaak is van de laatste plaats, weet het koppel niet. "Ik ben teleurgesteld in het resultaat, niet in de performance", liet Roemjana weten. "We hebben maar een hele korte voorbereiding gehad, slechts vijf weken, maar ik heb geen idee of dat de oorzaak is."

De danseres liet weten nog steeds heel trots te zijn op haar protegé. "Hij heeft in korte tijd zoveel geleerd. Echt heel knap."

Op het dansfestival, voor het tweede jaar gehouden en van dezelfde organisatie als het Eurovisiesongfestival, moet een professionele danser of danseres optreden met een beroemdheid. Dat mocht overigens ook een sporter of ex-danser zijn. In totaal deden vijftien landen mee.

Acteur Marcin Mroczek en professionele danseres Edyta Herbus uit Polen wonnen met grote overmacht. Rusland en Oekraïne volgden op de tweede en derde plaats. Een na laatste werd Oostenrijk met 29 punten, 28 meer dan Nederland.

Het Eurovisie Dansfestival werd zaterdagavond rechtstreeks op tv uitgezonden bij de TROS op Nederland 1.