DEN HAAG - De PvdA in de Tweede Kamer is 'verbijsterd' over een actie van de tv-zender TMF, die scholieren oproept filmpjes te maken als ze de klas worden uitgestuurd. De CNV Onderwijsbond is "woest". De actie kan volgens de bond leiden tot onacceptabele situaties en mogelijk zelfs geweld.

"Terwijl heel Nederland het belang van goed onderwijs en respect voor de leraar voor de klas erkent, roept TMF op om de klas op stelten te zetten en het bloed onder de nagels van docenten vandaan te halen", aldus de Kamerleden Staf Depla en Jeroen Dijsselbloem van de PvdA.

"Wij doen een dringend beroep op TMF om haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Pesten en ander wangedrag in de klas en op school heeft verstrekkende gevolgen, zowel voor leerlingen als leraren."

"TMF kan daar als jongerenzender niet aan voorbijgaan. Stop deze verwerpelijke actie en begin een actie tegen pesten in de klas. Daar hebben jongeren veel meer aan!", aldus het boze tweetal.

De CNV-bond heeft de zender per brief eveneens gevraagd de actie onmiddellijk te staken, aldus waarnemend voorzitter Michel Rog.

Wanorde

In een voorlopige reactie zegt TMF dat het helemaal niet de bedoeling is wanorde te kweken en bijvoorbeeld leraren op een filmpje voor schut te zetten. De filmpjes, die op de TMF-site komen, moeten over de leerlingen zelf gaan.

Hopelijk komen die via de site met elkaar in contact en kunnen ze zich dan bijvoorbeeld gezamenlijk afvragen of ze een en ander niet aan zichzelf te danken hebben, aldus een woordvoerster.

Het idee maakt deel uit van een Back-to-school-actie, die ook oproept 'de lekkerste leraar' te kiezen.