AMSTERDAM - Liesbeth Kamerling hoorde kortgeleden dat de film waarin zij een rol heeft, Panman - Rhythm of the Palms, in de Nederlandse bioscopen gaat draaien. Het maakt de cirkel rond; de film was haar afscheid van de filmindustrie en betekent nu haar voorzichtige rentree.

"Je kunt het wel zien als een nieuw begin."

Panman, Rhythm of the Palms vertelt het verhaal van steelbandrummer Harry Daniël, een icoon van de Caraïbische cultuur. De hoofdrollen worden voornamelijk vertolkt door lokale acteurs en de film is opgenomen met een grotendeels lokale crew. Kamerling speelt de rol van de Nederlandse zangeres Ingrid.

De opnames vonden plaats in de tijd dat ze met haar vriend en zoontje op Bonaire woonde, waar ze een strandtent runde. Kamerling was bekend geworden als Daantje in de soap Goede Tijden Slechte Tijden.

Schrikken

"De vorm van bekendheid die bij zo'n soap hoort, was wel schrikken", zegt ze nu. "Mensen raken je zelfs ongevraagd aan."

Hoewel ze na GTST in de filmwereld werk vond - Kamerling speelde onder meer in de films Phileine Zegt Sorry en Stille Nacht - had de actrice het gehad met de schijnwerpers. Bonaire moest rust brengen, maar toen het avontuur na elf maanden niet bleek te zijn wat ze ervan had verwacht, keerde ze met haar gezin terug naar Nederland.

Moeder

Ze bleef bewust op de achtergrond en ging werken in een kookwinkel. Haar relatie met vriend Frans liep op de klippen en ze koos ervoor "meer moeder" te zijn voor zoon Valentijn.

"Ik wilde niet te veel van hem missen." Er kwam weer balans in haar leven. Eerder dit jaar, op Valentijnsdag, kozen zij en haar vriend opnieuw voor elkaar.

Prijzen

De dag nadat ze tegen een vriendin had gezegd dat ze wel weer wilde acteren, werd ze tot haar grote verbazing gebeld dat Panman prijzen had gewonnen in Amerika.

"Regisseur Sander Burger had mijn juiste nummer niet meer, dus hij had me niet kunnen vertellen dat Panman was uitgebracht", vertelt ze. "En ik dacht dat de film voor eeuwig op de plank zou liggen, omdat ik er niks meer over had gehoord."

Loslaten

De film heeft de vlam voor het acteren nog extra aangewakkerd. "Sindsdien kan ik het idee ook niet meer loslaten." Ze heeft het gevoel dat ze is gegroeid en is benieuwd hoe ze het nu doet als actrice. "Ik zou nu beter acteren, denk ik. Ik weet veel meer van het leven, ben meer mezelf geworden en minder onzeker."

Maar ze heeft geen haast. "Ik wil alleen maar mooie rollen spelen. Ik hoef geen gekke dingen te doen om mijn geld te verdienen."

Panman - Rhythm of the Palms opent woensdag 3 september het filmfestival Africa in the Picture in Amsterdam en draait vanaf donderdag 4 september in de filmtheaters.