AMSTERDAM - Michael Jackson viert vrijdag zijn vijftigste verjaardag. De popzanger is een van de meest succesvolle artiesten van de twintigste eeuw, wat hem de bijnaam King of Pop heeft opgeleverd.

Als zanger en componist heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de hedendaagse popmuziek.

In Nederland wordt de bereikte mijlpaal gevierd met het evenement 'Thriller live'. In deze muziekshow wordt een ode aan de zanger geleverd door zijn muziekcarrière te laten herleven door middel van zijn grootse hits, vertolkt door ruim twintig zangers, dansers en een liveband. De show trekt door Nederland en trapt 12 september af in Eindhoven.

Verschijning

Michael Joseph Jackson valt tegenwoordig vooral op door zijn excentrieke verschijning. Door alle plastische chirurgie en zijn huidkleurtransformatie is de zanger een schim van wat hij eens was.

Als 11-jarige jongen stal hij de show met zijn guitige uitstraling en was hij het middelpunt van de The Jackson 5, de zanggroep waarin hij optrad naast zijn oudere broers.

Solo

Hits van The Jackson 5 als 'I want you back' en 'ABC' weerhielden Michael er niet van om solo te gaan en deze beslissing heeft hem geen windeieren gelegd.

Het echte grote succes voor de King of Pop kwam in de jaren tachtig met zijn album 'Thriller'. Met nummers als 'Beat it' en 'Billie Jean' transformeerde de talentvolle zanger officieel tot een popicoon.

Hoewel 'Thriller' voor Jackson een hoogtepunt betekende in zijn carrière, zijn latere albums als 'Bad', 'Dangerous' ook veelvuldig over de toonbank gegaan.

Aandacht

De laatste jaren is het qua muziek stil rond de muzikant, wiens laatste studioalbum 'Invincible' in 2001 verscheen. Mede als gevolg daarvan verschoof de aandacht van de muziek naar het excentrieke karakter van Jackson en zijn privéleven.

De spraakmakende rechtszaken over het vermeende kindermisbruik dat zou plaatsvinden op zijn landgoed Neverland Ranch hebben voor een flinke deuk in zijn imago gezorgd.

Optreden

In december 2006 trad hij voor het laatst op tijdens de uitreiking van de World Music Awards in Londen. Zijn korte optreden, waarbij hij enkele regels zong van 'We are the world', viel tegen na alle speculaties dat hij zijn hit 'Thriller' zou vertolken. Woedende fans eisten na afloop hun geld terug. Momenteel zou Jackson werken aan een nieuw album.

Jackson leeft sinds hij van alle aanklachten van misbruik werd vrijgesproken een teruggetrokken leven met zijn drie kinderen Prince Michael (11), Paris Michael (10) en Prince Michael II (6).