AMSTERDAM - Bekend Nederland reageert geschokt op de dood van Percy Irausquin. Collega Bastiaan van Schaik kan het niet bevatten. "Nederland is echt een heel groot talent kwijt", vertelt de stylist.

"Hij heeft heel veel betekend voor de modewereld. Nu is hij er niet meer en dat is heel moeilijk." Modeontwerper Percy Irausquin werd donderdag levenloos gevonden op de vloer van zijn badkamer. Hij werd 39 jaar.

Maik de Boer geloofde het nieuws in eerste instantie niet. "Ik dacht, wat is dit voor belachelijk geintje", zegt de 47-jarige stylist. "Onze paden hebben elkaar heel vaak gekruist. Ik ben een grote fan vanaf het eerste uur."

De Boer is vol lof over de overleden ontwerper. "Fijn, leuk en lekker mens. Ik wens zijn familieleden, en met name zijn vriend, veel sterkte. Joh, als je iemand op die manier aantreft in huis, daar heb je tijd voor nodig, om dat te verwerken."

Superlief

Bridget Maasland is iemand die veel ontwerpen van Irausquin draagt. "Ik denk de hele tijd dat het niet waar is", reageert de 33-jarige Maasland. "Nog zo jong. Ik geloof gewoon niet dat je kan vallen en je nek zo kan breken. Het was een superlieve enthousiaste man. Ik zal hem herinneren als een vrolijke modeontwerper met een geheel eigen signatuur."

Collega Addy van den Krommenacker heeft veel met Irausquin te maken gehad. "Je komt elkaar tegen op premières en feestjes en dan hadden we altijd belangstelling voor elkaars werk", stelt de 58-jarige couturier. "Dit is echt nieuws dat even tot je door moet dringen. Ik had altijd veel respect voor hem. Hij was zichzelf en hij maakte gewoon mooie dingen."

Diva

Fashion Week-organisator James Veenhoff denkt terug aan Irausquin als 'een heerlijke diva'. "Hij genoot van alles wat hij deed en dat maakte het inspirerend om met hem te werken", vertelt Veenhoff. "Wij waren heel intensief met hem bezig met de Fashion Week. Er valt echt een gat. Percy was een heel flamboyant figuur en zo waren zijn ontwerpen ook. Heel uitgesproken, heel feestelijk en heel spectaculair, vol drama."

Bij ex-model Daphne Deckers is het nieuws hard aangekomen. "Lieve Percy...nee!", schrijft ze op haar Hyves-pagina. "Wat een einde voor zo'n talentvolle, zachtaardige en inspirerende man."

Deckers interviewde Irausquin recentelijk nog voor het programma De Naakte Waarheid. "Als ik denk aan al het moois dat je nog in je had en wat nu nooit meer gemaakt zal worden...", schrijft Deckers. "We zullen jou en je fantastische creaties missen. Je laat ons in verbijstering achter."

"Een groot verlies voor de modewereld", aldus Patricia Paay. Zij werd onlangs nog gekleed door de modeontwerper voor het programma Holland's got Talent. "Ik zal hem blijven herinneren als een vriendelijke jongen", vertelt de 59-jarige presentatrice. "Een jongen zonder attitude."

Shock

Gerard Joling is flink geschrokken. "Ik ben helemaal in shock", laat de presentator weten. "Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden. Ik wens ze veel sterkte."

Op de Hyves-site van Geert Hoes komt reactie na reactie binnen, waarin mensen de presentator veel sterkte wensen. Lange tijd waren er hardnekkige geruchten dat Hoes en Irausquin een relatie zouden hebben. Dit is nooit bevestigd.

Percy Irausquin is overleden na een ongeluk in zijn huis in Amsterdam. "Vooralsnog gaan we ervan uit dat hij is uitgegleden", zegt zijn woordvoerder. Lijkschouwing moet de precieze doodsoorzaak uitwijzen.