AMSTERDAM - George Clooney heeft geschokt gereageerd op de dood van Bernie Mac, die zaterdag op 50-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een longontsteking.

"De wereld is zojuist iets minder grappig geworden", vindt de acteur, die met de komiek te zien was in 'Ocean's eleven' en zijn opvolgers.

Volgens Don Cheadle, die ook met Mac en Clooney in de 'Ocean's'-films te zien was, bezorgde Mac veel mensen veel plezier. "Hij zal gemist worden, maar de hemel is er een stuk leuker op geworden." Hun filmcollega Brad Pitt treurt om het verlies van een 'meedogenloos grappige familieman'.

Grootste

Samuel L. Jackson, die onlangs met Mac de opnamen voor de komedie 'Soul men' afrondde, noemt Mac 'zonder twijfel een van de grootste komieken van onze generatie'.

"Hij was ook een attente echtgenoot, een fantastische vader en een liefhebbende grootvader", vertelt hij aan het Amerikaanse tijdschrift People. "Ik voel me vereerd dat ik een jarenlange vriendschap met Bernie Mac heb gedeeld."

Longziekte

De komiek leed aan sarcoïdose, een chronische longziekte. Hij werd op 24 juli in een ziekenhuis in Chicago opgenomen voor behandeling van een longontsteking. "Hij was in kritieke toestand toen hij werd opgenomen", vertelt zijn schoonzus Mary Ann Grossett aan het tijdschrift.

"Hij is niet meer van de intensive care af geweest." Ze voegt eraan toe dat Mac verdoofd werd door zijn behandelend artsen, maar dat hij op sommige momenten bij bewustzijn was. Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis kreeg hij een tweede longontsteking.

Vrouw

Rhonda, de vrouw van Mac, en zijn 30-jarige dochter Je'Niece Childress, waren bij de acteur toen hij zijn laatste adem uitblies. Op een gegeven moment opende de acteur zijn ogen en keek zijn vrouw Rhonda aan.

"Ze noemde zijn naam en hij knikte naar haar", vertelt Grossett. "Ze lachte naar hem en zei dat hij niet mocht gaan, dat ze zou wachten tot hij terug zou komen. Hij haalde zijn schouders op. Ze wist op dat moment dat hij moegestreden was."

Geloof

Rhonda is lamgeslagen door de dood van haar man, zo vertelt haar zus. "Maar ze vindt troost in haar geloof in God. Haar geloof houdt haar op de been."

Bernie Mac, die behalve in de 'Ocean's'-Trilogie in films speelde als 'Charlie's Angels: full throttle' en 'Transformers', wordt vrijdag begraven op een onbekende locatie.