AMSTERDAM - Gordon wil met een nieuwe publieke omroep het bestel in: Oz-tv. Dat zei hij vrijdag bij de presentatie van 'zijn' nieuwe commerciële radiozender Oz-radio.

Dit digitale station (www.ozradio.nl), onderdeel van de Talpa Media Groep, draait vanaf vrijdag permanent 'liedjes met een blij karakter en een open gaymentaliteit'.

Eenzelfde omroep wil Gordon ook op televisie brengen. Hij heeft niet gekozen voor een commerciële tv-zender, maar wil in navolging van omroepen als MAX en Llink het publieke bestel in.

Een commissie van zes wijze mensen heeft de plannen in voorbereiding. Tv-ondernemer John de Mol ondersteunt het initiatief en entertainer Gordon geldt als voorzitter.

Rolprent

Gordon heeft gekozen voor de term Oz wegens de naam van het fictieve land uit de filmklassieker The Wizard of Oz. Homo-icoon Judy Garland speelt daarin de hoofdrol en de rolprent staat voor een denkbeeldige wereld waarin geen haat, oorlog of ellende is. De populaire zanger en tv-presentator is al sinds jaar en dag fan van deze film.

Vandaar om te beginnen de digitale radiozender. Dat station omschrijft hij als "een soort Sky Radio, maar dan echt leuk". Aanvankelijk zonder presentatie, maar op termijn sluit hij gepresenteerde programma's niet uit.

Comedyserie

Op televisie wil hij eveneens Oz-programma's gaan presenteren. "Ik heb een eigen comedyserie geschreven, heb een quiz bedacht en weet wel een aantal documentaires die ik zou willen uitzenden. Alles met de bedoeling om homotolerantie en -acceptatie te stimuleren. In kleine kring heb ik al veel enthousiaste reacties binnen."

Voor een tientje kunnen belangstellenden lid worden van zijn Oz-tv. Om bij de volgende toewijzingsronde voor publieke omroepen mee te mogen doen, heeft hij minstens 50.000 leden nodig.

Gordon denkt dat hij er makkelijk 80.000 tot 100.000 kan binnenhalen. "In de komende maanden gaan we een exact plan opstellen. Ik wil nog niet zeggen wie behalve mijzelf in die commissie zitten."

Plan

Na het schrijven van het plan moet volgend jaar duidelijk worden of de omroep wel of niet door de politiek wordt toegelaten tot het publieke omroepbestel.

Gordon opent Oz-radio