AMSTERDAM - Het inkomen van de Britse kroonprins Charles bedroeg vorig jaar bijna 10miljoen pond (14,4 miljoen euro). Dat maakte het koninklijk huis maandagbekend.

Charles krijgt geen staatstoelage, maar ontvangt zijn inkomen uit het hertogdomCornwall. Het hertogdom is in de veertiende eeuw opgezet om de troonopvolger teonderhouden en omvat tegenwoordig behalve onroerend goed veelbeleggingskapitaal.

Charles geeft een gedetailleerde kijk in zijn boekhouding en hoopt zo enigkrediet bij de bevolking te winnen. Zo blijkt dat hij op tijd zijn aandelenheeft verkocht, waardoor de inkomsten uit investeringen met 1,1 miljoen pondzijn gestegen ten opzichte van 2001. Toen verdiende Charles 7,8 miljoen pond.Hij betaalt 40 procent inkomstenbelasting.

Het geld is bedoeld als Charles' persoonlijke inkomen, maar 57 procent gaf hijvorig jaar uit aan officiële taken en liefdadigheid. Verder betaalt Charles desalarissen van zo'n negentig officiële medewerkers en een persoonlijke staf vanzeventien man, onder wie tuinmannen, lakeien en een kok.

Charles' officiële taken worden deels gefinancierd door de belastingbetaler: in kreeg hij zo'n 3 miljoen pond, grotendeels via koningin Elizabeth. Datbesteedde Charles deels aan kosten als de telefoonrekeningen van zijn kantoorin St. James' Palace. Het leeuwendeel ging echter naar de verbouwing vanClarence House, het huis van wijlen koningin-moeder Elizabeth dat Charles'residentie in Londen moet worden.