AMSTERDAM - Brutale en opdringerige paparazzi zijn al jaren een doorn in het oog van zowel Hollywoodsterren als andere inwoners van Los Angeles.

Een aantal bestuurders van de Amerikaanse stad komt donderdag voor het eerst samen om te proberen iets te doen aan de schijnbaar steeds brutaler wordende werkwijze van fotografen en filmers.

De actiegroep streeft naar verordeningen die sterren moeten beschermen tegen paparazzi. Initiatiefnemer Dennis Zine, raadslid in Los Angeles, strijdt al langer tegen paparazzi.

"Dit is een reactie op hun gebrek aan verantwoordelijk gedrag", zei hij woensdag. Hij vindt de fotografen net een groep wolven. "Hun gedrag loopt de spuigaten uit, het moet worden ingeperkt."

Zine stelde eerder dit jaar voor om een zogenoemde 'persoonlijke veiligheidszone' in te stellen voor sterren.

Risico

Volgens Zine en zijn medestanders is er een risico dat de paparazzi uiteindelijk mensen in de entertainmentindustrie wegjagen uit populaire wijken als Beverly Hills, West Hollywood en Malibu. Ook is de actiegroep bang dat er gewonden vallen onder de sterren of omstanders.

John Mayer

Donderdag drong zanger John Mayer tijdens een hoorzitting op het stadhuis van Los Angeles aan op strengere regelgeving. Mayer, die sinds enkele maanden een relatie heeft met actrice Jennifer Aniston, vertelde dat hij regelmatig 's nachts tot aan zijn huis wordt gevolgd door auto's zonder nummerplaten, die rode stoplichten negeren.

Wetten

Tot nog toe is er in Los Angeles weinig animo om speciale wetten aan te nemen. In plaats daarvan wordt reguliere regelgeving aangewend om excessen te voorkomen. Zo werd onlangs het hangverbod aangegrepen om fotografen op te pakken die rondhingen voor het huis van Britney Spears.

Paparazzi in Los Angeles