DEN HAAG - Het Wassenaarse landgoed waar kroonprins Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima gaan wonen, is straks weliswaar vanaf de grond mogelijk niet meer te fotograferen, maar vanuit de lucht wel. Het ministerie van Defensie heeft nog geen aanvraag binnen om luchtfotografie boven het landgoed te verbieden, zei een woordvoerder dinsdag.

Tal van media beschikken over een permanente vergunning voor luchtfotografie. Iedereen die over zo'n vergunning beschikt, mag vanuit de lucht foto's maken. Alleen gebieden die op de zogeheten restrictiekaart staan, mogen niet fotografisch worden vastgelegd. Dat zijn bijvoorbeeld militaire terreinen.

Gevangenisstraf

Het landgoed De Horsten, de buitenplaats waarop huis De Eikenhorst ligt, staat niet op deze kaart. Dat mag opmerkelijk heten, aangezien het koninklijk huis en zijn beveiligingsdienst de gemeente Wassenaar al wel heeft verzocht om een aparte strafverordening. Die moet het maken van foto's en filmopnamen van en bij de Eikenhorst verbieden. Overtreding van het verbod kan in het uiterste geval leiden tot een gevangenisstraf.

Bij de paleizen in Den Haag (Huis ten Bosch, Paleis Noordeinde) en Baarn (Soestdijk) mag wel van buiten de hekken worden gefotografeerd. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) verklaart de noodzaak van een fotoverbod uit het feit dat de omgeving van De Eikenhorst meer mogelijkheden biedt om de bewoners te fotograferen. Het verbod zou nodig zijn om de privacy van Willem-Alexander en Máxima afdoende te beschermen.

'Eén dag'

Het kan overigens snel gedaan zijn met de fotografievrijheid in het luchtruim boven het landgoed van prins Willem-Alexander en zijn vrouw. Als het koninklijk huis een aanvraag laat doen voor opname van De Eikenhorst op de restrictiekaart met een beroep op het staatsbelang, dan kan het volgens de zegsman van Defensie "binnen een dag" geregeld zijn.