WASSENAAR - Prins Willem-Alexander investeert in Mozambique alleen in zijn eigen huis daar én in voor de plaatselijke bevolking nuttige zaken als infractructuur.

Dat vertelde hij vrijdag in Wassenaar tijdens de gebruikelijke fotosessie voorafgaand aan de zomervakantie. In die periode zal het gezin als gewoonlijk ook bij koningin Beatrix in het Italiaanse Toscane langsgaan.

Donderdag werd echter bekend dat prins en prinses een eigen vakantiehuis bouwen in Mozambique in hun geliefde Afrika. Dat maakt deel uit van een groter project, waar ook een vijfsterrenresort verrijst.

De ontwikkelingsmaatschappij wil dat de plaatselijke bevolking ook volop van de ontwikkelingen profiteert.

Vakantie

Het is een prachtige plek, waar de familie rustig met vakantie denkt te kunnen. Het gezin zal ook jaarlijks naar Italië op vakantie blijven gaan.

Argentinië, het vaderland van Máxima, zit er voor vakanties niet zo in. De kinderen raken daar helemaal van slag door de achtervolging door paparazzi. Die kamperen er zelfs voor de deur.

Bril

De laatste keer heeft het gezin vooral binnen gezeten. De inmiddels veelbesproken foto van een bebrilde Máxima die onlangs in Argentinië werd genomen, was ook het resultaat van een wilde achtervolging in privétijd.

"Het is voor mij niet belangrijk met een bril te worden gezien. We worden allemaal ouder", aldus de prinses onlangs. "En dan ben je moe en moet je veel stukken lezen."

Utopie

Het wordt ook naar Afrika telkens wel lang vliegen, maar "niet vliegen is in deze maatschappij een utopie", aldus de prins vrijdag. Een mens kan beter zorgen dat er wordt gevlogen op een manier die het milieu minder belast en proberen compenserende maatregelen te nemen, vindt de prins.

Openheid

Het vliegen van de Oranjes kwam onlangs weer ter sprake tijdens de debatten over de financiering van het Koninklijk Huis. Alexander juicht de openheid die er nu komt toe.

"Iedereen is daarbij gebaat en wij in de eerste plaats. Onrust op dit gebied is voor niemand goed." Hij benadrukte wel dat de financiën aan het hof zelf, die onder de thesaurier vallen, gewoon op orde zijn, met telkens weer een accountantsverklaring en al.

Ontspannen

De fotosessie op een landgoed in Wassenaar had weer een zeer ontspannen karakter. De twee oudste prinsesjes voetbalden wat. Amalia lijkt zowaar een veelbelovende linkspoot.

Amalia

Amalia heeft het prima naar haar zin op school. Mama Máxima probeert zo veel mogelijk betrokken te zijn bij het onderwijs. Daartoe voelt ze zich verplicht en tegelijk leert ze Amalia's vijf vaste schoolvriendinnen wat beter kennen.

Máxima is af en toe overblijfmoeder en heeft zich ook gemeld als 'luizenmoeder'. Op basisscholen moeten kinderen namelijk met regelmaat op luizen worden gecontroleerd.

Spelen

Het begint inmiddels wel tot Amalia door te dringen dat ze anders is dan andere kinderen, maar volgens haar moeder is ze er verder niet zo mee bezig. Spelen is voorlopig nog belangrijker.

Ariane

Alexia gaat nu naar de speelzaal. Met de gezondheid van Ariane, die met wat problemen kampte, gaat het nu prima, aldus haar moeder. Alexander noemde Máxima tegenover de Duitse tv vrijdag "eine Superfrau, die mich immer verwöhnt".

Fotosessie Koninklijk paar