WINDSOR - Een indringer verkleed als Osama bin Laden heeft zaterdag het feest verstoord dat in het koninklijk kasteel van Windsor werd gehouden voor de 21e verjaardag van prins William. De ongewapende man slaagde erin tussen de driehonderd leden van het koningshuis en vrienden van William te komen.

De man kwam het podium op terwijl prins William een toespraak hield, waarin hij zijn vader, prins Charles, en de koningin bedankte voor het feest. Volgens de Britse krant News of the World kon de indringer de microfoon grijpen voordat bewakers en agenten hem wegtrokken en in hechtenis namen. Na een nacht in de cel liet de politie hem zondag op borgtocht vrij.

Osama

De 36-jarige Londenaar droeg een valse baard en was verkleed als Osama bin Laden, de leider van de terroristische organisatie al-Qaeda. Het zou gaan om Aaron Barschak, een stand up-comedian, die zichzelf een 'comedyterrorist' noemt. Hij zou al eerder openbare evenementen hebben verstoord. De Britse minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett heeft een onderzoek aangekondigd.

Dat het om Barschak ging, zoals in de pers werd gezegd, werd bevestigd door zijn vader, Fred Barschak. Hij zei dat zijn zoon niets kwaads in de zin had. Eerder dit jaar pakte Barschak bij een demonstratie tegen de oorlog in Irak al eens de microfoon af van de Londense burgemeester Ken Livingstone. Op de televisiezender Sky was zondag te zien hoe Aaron Barschak in een roze jurk en met een nepbaard voor Windsor Castle stond te dansen terwijl de gasten van William arriveerden.

Een leeuw en een banaan

Het verjaardagsfeest van de prins, die op de universiteit naast kunstgeschiedenis ook Swahili studeert, droeg een Afrikaans thema en alle gasten waren verkleed. Zelfs koningin Elizabeth kwam in een Afrikaanse uitdossing, meldde de Britse zender BBC. Ook een aaibare leeuw, Tarzan en een banaan behoorden tot de gasten. De kamers in het oude kasteel waren veranderd in een Afrikaans oerwoud, waarin onder meer een levensgrote olifant van papier-maché stond.

Er waren ongeveer 300 gasten, waaronder Earl Spencer, de broer van wijlen prinses Diana, en zijn vrouw Caroline. Zij waren verkleed als de personages die Robert Redford en Meryl Streep spelen in de film Out of Africa. Onder de gasten bevonden zich behalve familie en vrienden van de jarige ook beroemdheden als de acteur Rowan Atkinson.