AMSTERDAM - De Britse acteur Colin Firth is gek op Amsterdam. De liefde voor de stad begon toen hij als 16-jarige een vakantiebaantje had op een suikerbietenboerderij bij Hoorn.

"Het was de eerste keer dat ik alleen reisde en ik ging langs bij wat vrienden", vertelt de 47-jarige Firth. "Het werk was verschrikkelijk onderbetaald, maar ik werd die vakantie wel verliefd op Amsterdam. "

Sindsdien is de acteur meerdere malen in de Nederlandse hoofdstad geweest. "Ik heb een langdurige hechte relatie met de stad." Firth roemt vooral de nuchterheid van Nederlanders en loopt daarom liever in Amsterdam over een rode loper, zoals vorige week bij de premiere van de film 'Mamma Mia!', dan ergens anders.

"Ik houd er sowieso niet heel erg van, maar ik vind het in Amsterdam makkelijker omdat mensen hier enthousiast kunnen zijn zonder hysterisch te worden."

Hectisch

Dat is in Londen, waar de acteur deels woont, wel anders. "Londen is meer hectisch en onvoorspelbaar", vindt Firth. "Mensen kunnen er extreem hysterisch zijn, of juist kortaf en onbeleefd. Je weet nooit wat je kunt verwachten.

Londen is ook moeilijk in een woord te omschrijven. Het is een bizarre cocktail van verschillende invloeden, culturen en nationaliteiten. Die heb je in Amsterdam natuurlijk ook, maar daar is het kleiner. Ik voel me in Amsterdam vaak meer op mijn plek dan ergens anders."

'Mamma Mia!', waarin Firth naast onder anderen Meryl Streep en Pierce Brosnan te zien is, draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.