AMSTERDAM - Colin Firth is sinds hij in de film 'Mamma mia' heeft gespeeld fan van Abba. "Iedereen vindt de liedjes leuker dan hij of zij zou willen toegeven", vertelde de Britse acteur woensdag tijdens de première van de filmmusical in Amsterdam.

"Ik denk dat de wereld verdeeld is in twee kampen: Abba-fans en leugenaars."

De 47-jarige Firth was in de Abba-periode, die de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig bestreek, niet onder de indruk van de Zweedse popsensatie.

"Ik was nogal een pretentieuze tiener", vertelt de filmster, die bekend werd door zijn rollen in 'Bridget Jones diary' en 'Pride & prejudice'.

Achtergrond

"Ik wilde erg graag serieus genomen worden, dus moest ik van mezelf naar experimentele jazzmuziek en obscure rockmuziek luisteren. Die muziek is nu helemaal op de achtergrond geraakt, terwijl Abba er nog steeds is. Als je ziet wat een impact die muziek op het filmpubliek heeft, heb ik het misschien al die tijd onderschat."

Fout

Toen Firth werd benaderd voor de rol in de muzikale komedie, waarin ook Meryl Streep en Pierce Brosnan een hoofdrol hebben, dacht hij dat de makers een fout hadden gemaakt.

"Ik dacht: ze zoeken vast eigenlijk Colin Farrell'", grapt de Brit, die in gezelschap was van zijn vrouw Livia Giuggioli.

'Mamma mia!' draait vanaf 17 juli in de Nederlandse bioscopen.

Première Mamma Mia