AMSTERDAM - Eddie Murphy is klaar met Hollywood. "Ik heb al bijna vijftig films gemaakt en ik vraag me af waarom ik nog in het filmwereldje zit", vertelde de acteur in het Amerikaanse entertainmentprogramma Extra.

"Ik heb het allemaal wel gezien. Ik keer terug op het podium als stand-upcomedian."

Murphy zou hiermee terugkeren in het vak waarin hij groot werd. In 1983 brak hij door met de stand-upshow 'Delirious' en zijn optredens in Saturday Night Live. Vier jaar later maakte de Hollywoodster de show 'Eddie Murphy Raw'.

Project

Murphy werkt momenteel nog aan de films 'A thousand words', 'Shrek goes fourth' en 'The incredible shrinking man'. Daarnaast is een nog titelloos project aangekondigd, waarin Murphy een eigentijdse versie van het Shakespeare-verhaal Romeo en Juliet brengt.

Plannen

De 47-jarige Murphy is niet te spreken over plannen van filmmaatschappij Paramount om een vierde 'Beverly Hills cop' uit te brengen. Hij weigert mee te werken, omdat 'de film niet klaar is om gemaakt te worden'.

Murphy deed naar eigen zeggen alleen maar mee aan de actiekomedie 'Beverly Hills cop 3' uit 1994 wegens het riante salaris dat hem werd aangeboden.

"Ze zeiden: 'dit is wat we je gaan betalen'", herinnert hij zich. "Waarop ik zei: 'kom op, laten we beginnen met opnemen. Het kan met niet schelen of het script slecht is'."