HILVERSUM - De VARA heeft serieus getwijfeld of de omroep sommige scènes uit het nieuwe programma van Giel Beelen wel uit zou zenden.

In Factor Giel ondergaat de 31-jarige diskjockey allerlei fysieke experimenten zoals die in de wereld daadwerkelijk plaatsvinden. Zo laat Beelen zich martelen zoals dat gebeurt met gevangenen in Guantanamo Bay.

Een testpanel reageerde dusdanig heftig op de beelden dat de VARA serieus overwoog de scènes te kuisen of zelfs te schrappen.

"De bedoeling van Giel is dat hij maatschappelijk relevante onderwerpen een gezicht geeft", legt een zegsman uit. "Wat dat betreft raken deze beelden de kern van het programma."

Amnesty

De beelden in kwestie zitten in de vijfde aflevering van het programma, dat vanaf woensdag wordt uitgezonden. Amnesty International staat achter het experiment van Beelen.

"Je kan dikke rapporten schrijven, maar een filmpje als dit toont zonder schroom wat in tachtig landen nog steeds orde van de dag is", aldus een zegsman.

Experimenten

In andere experimenten laat de diskjockey zich onder meer behandelen als een legbatterijkip, laat hij zich bevriezen zoals de rijders van de Elfstedentocht in 1963 overkwam en test hij uit wat er met een lichaam gebeurt dat tijdens een bokswedstrijd keiharde klappen opvangt.