AMSTERDAM - Ontroering, verbijstering en verveling: de Nederlandse première van de Sex And The City-film leidde dinsdagavond tot zeer diverse emoties bij het publiek van BN'ers.

Stijlicoon Marijke Helwegen zag "op seksueel gebied zaken waar ik nog nooit van gehoord had. Zelfs de littekens achter mijn oren zijn rood opgezwollen. Maar ik loop vast een beetje achter."

Dirty Dancing-actrice Jette Carolijn van de Berg moest af en toe een traantje wegpinken. "Qua emotie zit de film goed in elkaar", vindt ze. "Maar netto viel het allemaal een beetje tegen. De humor en de vaart van de serie komen op het grote doek niet echt uit de verf."

Meeslepen

Haar podiumpartner Martin van Bentem sluit zich bij haar aan. Hij was één van de weinige mannen in de zaal. "Ik kan me best laten meeslepen door vrouwenfilms", knikt hij. "Maar de hoogtepunten van deze film zijn de grappige opmerkingen van Samantha. Het wordt nergens meeslepend of hartscheurend."

Traantjes

Dat spreekt presentatrice Froukje de Both volmondig tegen. "Ik heb heel wat traantjes weggepinkt", bekent ze. "Maar dat komt misschien ook wel door mijn zwangerschapshormonen. Ik vond de film wel erg lang."

Ook fan van het eerste uur is schrijfster Susan Smit. "Ik vond vooral de vriendschap tussen de vier vrouwen heel mooi uitgewerkt", legt ze uit. "De stoutmoedigheid toen ze nog single waren, behouden ze wel, zelfs al hebben ze nu allemaal een vaste relatie. Bij die volgende fase in het leven horen ook weer andere grote thema's."

Schmink

Wie weinig met de serie had, hoeft ook niet naar de film te gaan, meent Elle van Rijn. De actrice en schrijfster kon helemaal niets met Sex And The City - The Movie. "Ik zag vier broodmagere bijna-vijftigers met teveel schmink op hun gezicht die zich bezighielden met problemen van 18-jarigen", verzucht ze.

"Er is niets mis met ouder worden, maar blijf je dan ook niet gedragen als een tiener."

Hysterisch

De bonte parade van kledingstukken, iets waar de fans erg over te spreken waren, vond zij "hysterisch gedoe. Maar ik zeg er eerlijk bij: misschien ben ik wel niet de doelgroep. Als je al zes jaar met die vrouwen hebt meegeleefd, kijk je er vast heel anders tegen aan."