AMSTERDAM - Bekende Nederlanders klagen sneller over het schenden van hun privacy door de media. Dit jaar betreft dat al bijna de helft van de zaken bij de Raad voor de Journalistiek.

Vier jaar geleden had nog 18 procent van de klachten betrekking op privacyschendingen.

Dat zei Daphne Koene, secretaris van de Raad voor de Journalistiek, maandag in Amsterdam tijdens een debat over 'aapjes kijken', hoe media met het privéleven van BN-ers en anderen omgaan.

Volgens Koene worden slachtoffers mondiger en weten ze daardoor sneller de weg naar de journalistieke waakhond te vinden.

Schade

Gedupeerden stappen daarentegen niet zo vaak naar de rechtbank. "De kans op succes is niet zo groot", aldus Koene. "Je moet kunnen aantonen dat je schade hebt geleden."

Weblogs

Daarnaast komen door het internet privégegevens sneller in de openbaarheid. Koene merkte op dat BN-ers op hun weblogs en Hyves-pagina's ook steeds meer informatie over zichzelf bekendmaken, waardoor blootstelling van privégegevens in deze tijd onvermijdelijk is geworden.

Tijdens het debat hekelden 'slachtoffers' het feit dat media over elkaar heen buitelen zodra er iets pikants naar buiten komt over een bekend persoon.

Manon Thomas

"De media zijn in een rat race verwikkeld waarmee ze hun eigen doelstellingen uit het oog verliezen", aldus de 45-jarige voormalige televisiepresentator Manon Thomas. Vorig jaar verschenen er tegen haar wil een naaktfilmpje en blootfoto's op internet.

Georgina Verbaan

Tv-presentator Pieter van der Wielen, die onlangs in een Leids café zoenend werd aangetroffen met Georgina Verbaan, noemde de aandacht voor zijn zoensessie "een ongelofelijk overdreven circus."

"Dat bladen als Weekend dit brengen, begrijp ik, maar ook de serieuze kranten doken erop. Het ging ze niet om de sensatie, maar om de hype te beschrijven, zeiden ze dan."

Fotografen

Van der Wielen werd ook in één klap een Bekende Nederlander. "Fotografen lagen in mijn heg en Weekend bood de buren 2500 euro om een camera in de tuin te mogen stationeren."

Marc van der Linden, voormalig hoofdredacteur van het blad, ontkende dat overigens tijdens het debat. "Die buren houden net zo veel van sensatie als ik."