AMSTERDAM - Cabaretier Theo Maassen betreurt het incident op het Amsterdam Comedy Festival zeer en vergoedt, samen met de organisatie van het festival, de camera van de gedupeerde fotografe, zo laat hij maandag in een persbericht weten.

Hij liet maandag weten de camera te willen vergoeden, samen met de organisatie van het festival. Maassen verkeerde in de veronderstelling dat het duidelijk was dat er geen foto's mochten worden gemaakt. Dit had de organisatie hem verzekerd, zo stelt hij. De cabaretier werd na afloop door de politie meegenomen voor verhoor.

Maassen verklaart: "Vlak voor mijn optreden heeft een vertegenwoordiger van de organisatie mij verzekerd dat de fotograferende pers was ingelicht dat er niet gefotografeerd mocht worden.''

En verder: "Wat er vervolgens gebeurde, betreur ik ten zeer. Helemaal nu ik weet dat de fotografe niet duidelijk geïnstrueerd is'', aldus de cabaretier. De organisatie verklaarde zaterdag al dat zij toestemming had gegeven aan de fotografe om haar plaatjes te schieten en erkende een communicatiefout te hebben gemaakt.

Excuses

De cabaretier belde maandagmiddag zelf met Njiokiktjien om zijn excuses te maken. De fotografe aanvaart deze en overweegt om haar aanklacht in te trekken.

"Ik ben heel blij dat hij belde en zijn excuses heeft aangeboden. Vanmiddag heb ik nog een gesprek met de NVJ en daarna beslis ik of ik mijn aanklacht intrek. Mijn camera wordt wel vergoed maar ik kan ook minstens een week niet werken. Die kosten wil ik ook vergoed krijgen'', aldus de gedupeerde fotografe.

Contract

Contractueel zou vastgelegd zijn dat er alleen mocht worden gefotografeerd met toestemming van de artiest. Deze toestemming heeft Maassen niet gegeven. "Ik ervaar fotograferen tijdens een optreden, al dan niet met flits, als buitengewoon storend.

Toen het toch gebeurde leek het voor mij of iemand mijn optreden moedwillig saboteerde, zowel voor mij als voor het publiek'', zo schrijft Maassen.

Huilen

De fotografe verliet na het incident huilend de zaal en liet weten 'het er niet bij te laten zitten'. In ieder geval wilde ze haar camera vergoed krijgen. Ook deed zij aangifte van vernieling.

Njiokiktjien werd eind januari uitgeroepen tot talent van het jaar door de jury van de Zilveren camera. De15.000 euro kostende camera die Maassen kapot gooide, was de prijs die daarbij hoorde.

NVJ

De NVJ neemt het incident rond Ilvy Njiokiktjien zeer hoog op. Alleen al de laatste twee jaar zijn circa zeventien geweldsincidenten tegenover Nederlandse (foto)journalisten/ cameramensen bij de NVJ gemeld of anderzins bekend geworden.