DEN BOSCH - Acteur Arjan Ederveen gaat de hoofdrol vertolken van de corpulente huisvrouw Edna Turnblad in de Nederlandse versie van de musical Hairspray. Dat heeft producent V&V Entertainment maandag bekendgemaakt.

De musical Hairspray is gebaseerd op de gelijknamige film van regisseur John Waters uit 1988. Het verhaal speelt in de jaren vijftig en draait om de aandoenlijke bakvis Tracy Turnblad, die ervan droomt op televisie door te breken als danseres. Als dat haar lukt, ontpopt zij zich tot een verwoed voorvechtster van gelijke rechten voor de onderdrukte zwarte Amerikanen.

Travolta

De rol van de moeder van Tracy wordt altijd door een man vertolkt. In de eerste filmversie werd het personage gespeeld door travestiet Divine. In de remake, die vorige jaar met veel succes in de bioscopen draaide, vulde acteur John Travolta de roemruchte rol in.

De Newyorkse versie van Hairspray was in 2003 de grote winnaar tijdens de uitreiking van de Tony Awards. Eind 2007 ging op het Londense West End een Britse uitvoering van de voorstelling in première.

De Nederlandse Hairspray is vanaf september 2009 in de theaters te zien.