AMSTERDAM - Het Amsterdam Comedy Festival heeft cabaretier Theo Maassen toegezegd dat er niet gefotografeerd zou worden tijdens zijn voorstellingen.

Het festival heeft ook toestemming verleend aan fotografe Ilvy Njiokiktjien om plaatjes te schieten. Dat heeft het festival zondag laten weten.

Maassen gooide zaterdagavond tijdens de voorstelling de camera van de fotografe kapot (geschatte waarde 15.000 euro), in de veronderstelling dat zij opzettelijk zijn optreden verstoorde.

Het festival "erkent dat de communicatie hierover naar pers en publiek toe in gebreke is gebleven. De boodschap was onduidelijk en is niet volledig gebracht.''

Schikking

De organisatie zegt het gebeuren te betreuren en er alles aan te zullen doen om een schikking te treffen.

Theo Maassen betreedt zondagavond zoals afgesproken wederom het toneel. Het festival benadrukt dat er tijdens de voorstelling niet gefotografeerd mag worden.

Verhoor

Maassen werd na de voorstelling zaterdag door de politie meegenomen voor verhoor. De fotografe, die eind januari door de jury van de Zilveren Camera werd uitgeroepen tot talent van het jaar, deed aangifte.

De camera die Maassen kapot gooide, was haar prijs (ter waarde van 5000 euro). De lens die Njiokiktjien geleend had van Canon sneuvelde ook en was ongeveer 9000 euro waard.

De fotografe wil het incident niet zomaar over haar kant laten gaan. ,,Ik ga maandag kijken hoe ik hiermee verder moet.'' Ze wil in elk geval de camera en de gederfde inkomsten vergoed krijgen.

NVJ

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) liet weten Njiokiktjien juridisch te willen ondersteunen. De NVJ noemde de affaire "zeer kwalijk''.

Hoofdredacteur Bart Brouwer van Sp!ts, waarvoor Njiokiktjien aan het werk was, vond de reactie van Maassen "buitenproportioneel, provocerend en onacceptabel''.

Bezoekers

Een aantal bezoekers van de show kon de actie van de cabaretier ook niet waarderen.

Toen de fotografe huilend de zaal verliet en sommige toeschouwers de cabaretier aanspraken op zijn gedrag, vroeg hij iedereen die het niet met het voorval eens was de zaal te verlaten. Enkele tientallen mensen deden dit.