HAARLEM - Met een rood hoofd en kapotte voeten finishte Beau van Erven Dorens zondagmiddag op de ijsbaan in Haarlem na de eerste Letterenloop.

De presentator liep op blote voeten tien kilometer voor het goede doel: de Stichting Run4School.

Deze organisatie maakt naschoolse sportlessen mogelijk in een township in Kaapstad. Dertig schrijvers deden mee aan de loop, evenals 1270 minder bekende hardlopers.

Goede doel

Hardlopen voor het goede doel, bekende Nederlanders bezweet zien finishen en cultureel verantwoord bezig zijn: het kon zondag allemaal op de Haarlemse ijsbaan.

Het parcours van de Letterenloop liep door Haarlem en Bloemendaal. Behalve het hardlopen konden de bezoekers genieten van literaire activiteiten, zoals poëzie in een caravan door dichteres en performer Titi Zaadnoordijk.

Aan de kop van de stoet hardlopers reed fervent anti-sporter Midas Dekkers op een solex. Achterop zat cabaretière Brigitte Kaandorp.

Tegenvaller

Beau van Erven Dorens vond een deel van het parcours door Bloemendaal flink tegenvallen.

"Op een gegeven moment leek het of ik op granaatscherven liep. Het doet nu overal pijn.'' De presentator liep voor het eerst de tien kilometer. "Ik ben van plan ooit de halve marathon op blote voeten te lopen.''

Durlacher

Jessica Durlacher finishte de tien kilometer als snelste schrijfster in een tijd van 48 minuten en 5 seconden. "Een heel slechte tijd voor mijn doen'', zei ze. "Normaal kom ik onder de 45 minuten.''

Ze loopt om de dag twaalf kilometer hard. "Dat doe ik dan in mijn eentje. Ik word er heel zenuwachtig van om met zoveel mensen te lopen. Maar het is allemaal voor het goede doel. Dit is een heel leuk idee.''