AMSTERDAM - Cabaretier Theo Maassen heeft zaterdagavond tijdens een optreden op het Amsterdam Comedy Festival in het popcentrum Melkweg in de hoofdstad een digitale fotocamera van een journaliste kapot gegooid.

De fotografe heeft direct aangifte gedaan van vernieling. Na afloop van de voorstelling heeft de politie Maassen meegenomen voor verhoor. Toen dat was afgelopen, kon hij weer gaan.

Dat lieten de organisatie van het festival en een woordvoerster van justitie weten. De fotografe, Ilvy Njiokiktjien, werd eind januari door de jury van de Zilveren Camera uitgeroepen tot talent van het jaar. Het 15.000 euro kostende toestel dat Maassen kapot gooide, was de prijs die Njiokiktjien toen ontving.

Maassen had de organisatie van het evenement laten weten dat er tijdens zijn voorstelling geen foto's mochten worden gemaakt.

Dit was echter niet gezegd tegen Njiokiktjien, die foto's maakte voor dagblad Spits. Toen Maassen dit merkte, pakte hij haar camera af en gooide hem op het podium kapot.

Het festival "erkent dat de communicatie hierover naar pers en publiek toe in gebreke is gebleven. De boodschap was onduidelijk en is niet volledig gebracht.''

De organisatie zegt het gebeuren te betreuren en er alles aan te zullen doen om een schikking te treffen.

Toeschouwers

Toen de fotografe huilend de zaal verliet en sommige toeschouwers de cabaretier aanspraken op zijn gedrag, vroeg hij iedereen die het niet met het voorval eens was, de zaal te verlaten. Enkele tientallen mensen deden dit. De fotografe wil dat Maassen in elk geval de camera en de gederfde inkomsten vergoedt.

De organisatie betreurt het gebeurde. "Het was verder een ontzettend leuke avond", beklemtoont een zegsman.

Buitenproportioneel

Hoofdredacteur Bart Brouwer van Sp!ts noemt de reactie van Maassen zondag in een verklaring "buitenproportioneel, provocerend en onacceptabel.

Hij heeft haar niet alleen grote financiële schade berokkend, maar met zijn actie tevens rechtstreeks de persvrijheid aangevallen. Een man met zijn ervaring zou beter moeten weten.''

Volgens Brouwer had zijn fotografe alle benodigde accreditaties voor haar werk.