NEW YORK - De rockmusical Hairspray is zondag de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Tony-awards in Radio City Music Hall in New York. Het muziektheaterstuk, vooraf al getipt als favoriet, kreeg acht prijzen voor onder meer beste acteur, actrice, musical en regie.

De Tony-awards zijn de toneel- en musicalequivalenten van de Oscar-filmprijzen. Tijdens de 57e editie van de Tony-awards werden twee musicals onderscheiden met ieder drie Tony's: Long Day's Journey Into Night en Take Me Out.

Herstel

De gala-avond was de bekroning van een recordjaar voor Broadway. Na het dramatische jaar 2001, met de terroristische aanslagen in New York en Washington als absolute dieptepunten, stond het theaterseizoen 2002/2003 in het teken van het herstel. Ondanks de zwakke economische omstandigheden, de oorlog in Irak, afnemende toerismecijfers voor New York en een muzikantenstaking, stegen de inkomsten van de theaters met 12 procent naar een recordbedrag van miljoen dollar (612 miljoen euro).

Het feest werd zondag geopend door Billy Joel. Hij zong het nummer New York State of Mind, een van de liedjes uit de musical Movin' Out. Deze dancemusical draait om liedjes van Joel en kreeg de Tony voor beste orkestratie.

Banderas

Antonio Banderas, die in het verleden al furore maakte als filmacteur, wist zijn debuut op Broadway in de musical Nine niet te verzilveren. Hij legde het in de categorie beste acteur af tegen Harvey Fierstein, die de rol van de moeder van de heldin speelt in Hairspray. Hairspray is de musicalversie van de cultfilm van John Waters uit 1988.

Voor Fierstein, een homo-icoon in de theaterwereld, was het bepaald niet de eerste keer dat hij succesvol was tijdens een Tony Award-uitreiking. In het verleden kreeg hij al Tony's voor onder meer zijn rollen in Torch Song Trilogy (1983) en La Cage aux Folles (1984).

8 1/2

Nine, de musical waarmee Banderas furore maakte, kreeg wel een onderscheiding voor beste musicalrevival. Het stuk is het vervolg op de musical die in 1982 werd gemodelleerd naar de film 8 1/2 van de Italiaanse regisseur Frederico Fellini.