EEMNES - Jaap is de winnaar van het tv-programma De Gouden Kooi. Hij kreeg donderdagavond aan het einde van de finale meer stemmen van de RTL5-kijkers dan zijn concurrent Brian.

Jaap zat 451 dagen in de luxueuze villa in Eemnes en wint na aftrek van een boete van een ton ruim 1,3 miljoen euro.

Om stemmen te winnen had Jaap aangekondigd de helft van het geld te willen schenken aan goede doelen. Tijdens de persconferentie na de uitzending bleek echter dat er werkelijk niets is wat het lijkt in De Gouden Kooi.

Stichting Jaap

"Het goede doel dat ik heb uitgekozen, is niet Stichting Aap, maar Stichting Jaap. Dank je wel voor jullie stemmen, ik hou het geld lekker zelf."

Jaap wil een deel van het geld investeren in een eigen 'Terror Jaap show' op internet of televisie, een programma waarvoor hij maffe filmpjes wil maken.

Huub

In de finale van het omstreden tv-programma viel Huub donderdagavond als eerste af, gevolgd door Amanda. In een rechtstreeks duel tussen Jaap en Brian, kreeg de eerste met 50,93 procent van de stemmen nipt het voordeel van de kijkers.

Fans

Fans van het controversiële programma hoeven De Gouden Kooi niet lang te missen. De Mol maakte donderdag bekend dat er een tweede seizoen van de serie op stapel staat. Als zender RTL 5 de budgetten rond weet te krijgen, wil de producent volgende maand al beginnen met audities.

In september moeten de nieuwe bewoners hun intrek nemen in de villa in Eemnes.

Kijkers

Ruim 1,5 miljoen mensen zagen donderdagavond de finale van de reallife soap De Gouden Kooi op RTL5. Dit bleek bleek vrijdag uit de kijkcijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Het programma bereikte rond 23.00 uur een piek van 1,8 miljoen kijkers, zei een woordvoerster van RTL5 vrijdag.

Dat was tijdens de ontknoping van het programma, het moment dat Jaap hoorde dat hij won en daarmee 1,3 miljoen euro in de wacht sleepte, het hoogste bedrag ooit in de geschiedenis van Nederlandse reality-televisie.

Jaap wint Gouden Kooi