HILVERSUM - Het legendarische radioprogramma Candlelight, met romantische gedichten van luisteraars, keert vanaf maandag terug in de ether.

Mr. Candlelight Jan van Veen (63) leent zijn donkerbruine stem vijf avonden per week aan het radiostation voor Nederlandse muziek 100%NL.

Het radiostation, dat zich richt op vrouwen, programmeert Candlelight tussen 23.00 uur en middernacht, van zondag- tot en met donderdagavond. "Rechtstreeks tegenover Met Het Oog Op Morgen'', zegt Van Veen strijdvaardig.

De radiopresentator werd anderhalve maand geleden benaderd door 100%NL, dat volgens algemeen directeur Dennis Korthouwer meer bekende radiopresentatoren wil aantrekken om de nieuwe programmering vorm te geven.

Oer-Hollands

Jan van Veen: "Ik heb er alle vertrouwen in en denk dat 100%NL met een goede programmering nog kan groeien. Het is een leuk oer-Hollands station. Het marktaandeel is nu nog slechts 1,2 procent, maar dat gaat veranderen. We streven naar een plek in de top 5, na Radio 538, Radio 2, Sky Radio en Q Music."

"Ik heb er een goed gevoel over dat dit gaat lukken. Er is wel een markt voor, maar nog niet iedereen weet de zender te vinden. Laten we er wat van maken.''

Geen ouwe zak

De radiopresentator wordt in augustus 64 jaar, maar hij piekert nog niet over stoppen. "Ik voel me geen ouwe zak. En ik gedraag me als een man van 43, al heb ik wel grijze haren. Radio houdt me jong.''

Internet

Candlelight bestaat sinds oktober 2005 op internet. Jan van Veen richtte het internetstation op nadat Sky Radio de stekker uit zijn programma trok in januari 2003.

In de jaren negentig was Candlelight een soort dagsluiting voor Sky Radio. In de jaren zeventig en tachtig maakte het gedichtenprogramma furore bij de AVRO, maar Candlelight bestaat al sinds de jaren zestig toen Jan van Veen nog pionierde op het zendschip van zeezender Veronica.

Blij

Jan van Veen is blij met de terugkeer van zijn Candlelight op de FM. "Internetradio bevalt me uitstekend, maar het bereik ervan is toch heel beperkt. Radio luisteren via de computer kent zijn beperkingen."

"Gemiddeld heb ik 150.000 bezoekers op maandbasis, maar vanaf maandag ben ik dus ook weer via de autoradio's te horen en op zwoele zomeravonden in de tuin.''