EEMNES - Na twintig maanden trekt RTL5 op 22 mei de stekker uit de controversiële reallife soap De Gouden Kooi. Maar eerst presenteert Bridget Maasland donderdag de halve finale met de overgebleven vijf 'miljonairs', waarvan er nog eentje naar huis moet.

Wie spelen er onder een hoedje en wat is hun strategie? De halve finalisten over hun concurrentie en leven na gevangenschap in luxe.

Claire, 24 jaar en de kersverse echtgenote van Huub. Claire maakt na slechts 138 dagen in de villa zonder boetes kans op 1.138.000 euro.

Trots

Claire: "In korte tijd heb ik al zoveel gewonnen: ik ben getrouwd met Huub en ontzettend trots op wat ik hier allemaal heb geleerd. Bij jezelf blijven bijvoorbeeld en blijven geloven in jezelf. Ik vind van mezelf dat ik moet winnen, omdat ik lef toonde om na een hele lange tijd in te stappen. Ik heb vier hele grote concurrenten. Vooral degenen die hier al zolang zitten."

Bedrijf

Claire vervolgt: "Strategieoverleg doe ik met Huub. Hij helpt me heel veel bij het spel. Als ik win, wil ik mijn eigen bedrijf beginnen als visagist. Ik wil een eigen make-up lijn neerzetten en die promoten in heel Europa."

"Mijn deelname aan De Gouden Kooi staat daarbij zeker niet in de weg, integendeel denk ik. Op Koninginnedag mochten we naar buiten en merkte ik wel dat sommige mensen het programma haten. Voordat ik de villa in ging, stond ik daar helemaal niet bij stil. Ik keek altijd graag en mijn vriendinnen vonden het ook allemaal een leuk programma."

Huub

Huub, 26 jaar en de man van Claire, maakt na 523 dagen in de villa en acht boetes van een ton kans op 723.000 euro.

Huub: "Ik heb als deelnemer de standaard gezet hoe je het spel moet spelen en maak dus de grootste kans te winnen. Het spel gaat over intriges, bedrog en verraad. Ik heb alle grenzen opgezocht van de woorden fatsoen en normaal. En soms ging ik daar overheen. Boetes kreeg ik voor fysiek contact en het schenden van privé eigendommen. Achteraf was iedere boete eigenlijk wel terecht."

"De lijn tussen spel en werkelijkheid is soms maar dun. Een stuk of drie keer sloeg ik uit pure frustratie en vergat ik het spel. Een voetballer krijgt ook gele kaarten toch? Mijn grootste concurrent is nu Brian. Hij is veruit de populairste miljonair en zit hier al het langst, wat de meeste stemmen trekt van de neutrale kijkers. Jaap en ik gaan Brian er daarom uit stemmen met behulp van Claire. Want ook voor Jaap is Brian de grootste concurrent."

"Als ik win, gaat een deel van het geld naar een vermogensbeheerder. Ook koop ik een vleugel en ga ik een televisieshow met Jaap maken waarin we blijven lachen, provoceren en shockeren. Jaap en ik vormen een bizarre combinatie. We blijven lekker voor onze eigen fans werken, want het grote publiek heeft een oppervlakkig beeld van me en ik ben niet van plan om als een Don Quichot de beeldvorming rond mij te veranderen."

Amanda

Amanda, 20 jaar en de vriendin van Brian. Amanda maakt na 475 dagen in de villa en vijf boetes van een ton kans op 975.000 euro.

Amanda: "Ik ben de enige vrouw die het zo lang heeft volgehouden en de jongste deelnemer ooit. Huub is mijn grootste concurrent. Als hij wint, dan wordt hij juist beloond voor alle slechte dingen die hij heeft gedaan. Ik ben juist heel erg mezelf gebleven. Ik heb het op de Amanda-manier gedaan; dat was de enige juiste manier. Geen mens houdt het vol om 24 uur per dag te acteren. Je moet wel jezelf zijn."

Moeder

"Ik kijk erg uit naar het einde. Ik ga samenwonen met Brian en ik mis mijn moeder na zestien maanden. Na De Gouden Kooi ga ik optreden. Ik ben bezig met een eigen single, ik heb paaldansoptredens en ik wil een eigen schoonheidssalon opzetten. Ik had mijn kappersopleiding al en ik heb hier in de villa het diploma voor nagelstyliste gehaald. Ik werd nog derde op het kampioenschap visagie."

Brian

Brian, 27 jaar en de vriend van Amanda. Brian stamt uit het begin van het programma en maakt met maar liefst 607 dagen in de villa en vijf boetes van een ton kans op 1.107.000 euro.

Brian: "Ik heb er wel zes Big Brothers opzitten en vele miljonairs zien komen en gaan. Ik heb pijn laten zien, liefde, verdriet, mijn goede en slechte kanten. Ik heb in de villa geleerd mezelf te beheersen. Mijn grootste concurrent is Huub. Hij heeft een agressieve achterban die massaal op hem stemt en daarbij gebruik maakt van sms-bommen en bulkmail."

Argument

"In de populariteitspolls sta ik tegenwoordig bovenaan, puur omdat Huub zijn fans heeft opgeroepen op mij te stemmen. Zo heeft hij het ultieme argument in handen om mij te lozen. Als Jaap zich laat manipuleren door Huub, graaft hij zijn eigen graf. Hij kan het nooit opnemen tegen Huub. Jaap maakt wel kans tegen mij. Hoewel, ik zit hier als langste en ik wil dit graag beloond zien met de hoofdprijs."

Hoofdprijs

Brian vervolgt: "Met de hoofdprijs wil ik een nieuwbouwhuis kopen, een wereldreis maken met Amanda en andere mensen helpen. Het eerste wat ik na de finale ga doen is mijn familie omhelzen, we hebben elkaar zo gemist. Deelname aan de Gouden Kooi staat mijn carrière niet in de weg. Hier heb ik levenslessen geleerd die je niet uit een boekje kunt leren."

Jaap

Jaap, 25 jaar. Jaap maakt na 475 dagen in de villa en slechts een boete kans op 1.375.000 euro.

"Een van de drie mannen gaat winnen en ik mag zelf kiezen wie mijn concurrent wordt: Huub of Brian. Ik ben trouwens de enige die na aftrek van kansspelbelasting echt miljonair kan worden. De overige kandidaten kunnen dat niet, dus een stem op mij is meer geld waard."

"Ik hoop heel erg dat het publiek mij de overwinning zal gunnen, omdat ik hier al zo lang zit. Ik ben hier de enige kandidaat die altijd alleen was, zonder relatie met een andere bewoner. Ik probeerde altijd zoveel mogelijk lol te schoppen en de kijker te entertainen. Geen saaie boel met Jaapiooo."

Humor

"Na De Gouden Kooi wil ik mijn grappen en grollen laten voortleven en de humor laten zegevieren in de Terror Jaap Show, op internet. De helft van de hoofdprijs heb ik nodig als startkapitaal. De andere helft van het prijzengeld, een half miljoen, geef ik aan het goede doel. Ik hoef er namelijk niet rijk van te worden."

"Als ik maar een huis heb en een camera waarmee ik leuke filmpjes kan maken. Ik vind het namelijk gaaf om het soort shit uit te halen waar de kijker me van kent. Daar ben ik op gecast. In het verleden maakte ik al leuke internetfilmpjes, alleen had ik er toen geen podium voor en kende niemand me."