NIEUWKOOP - Met veel applaus werd prinses Máxima dinsdag ontvangen door kinderen van basisschool De Rietkraag in Nieuwkoop. De prinses overhandigde in een klas van groep 7 een nieuwe versie van De Geldkoffer.

Dat is een lespakket van onder meer het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) om kinderen van groep 7 en 8 te leren hoe zij verstandig met geld moeten omgaan.

Lessen over geld zijn volgens het Nibud bittere noodzaak, maar hebben nog geen vaste plek in het lesprogramma van het basisonderwijs. Het Nibud ontwikkelde daarom met andere instanties De Geldkoffer. Dat moet het groeiend aantal jongeren met geldproblemen terugdringen.

Onder het toeziend oog van de prinses en de lerares gingen de 27 kinderen met het lesmateriaal aan de slag. Niet alleen de juf hielp de scholieren, ook prinses Máxima schoot te hulp. Ze ging langs alle groepjes en bekeek met de kinderen onder meer de meerkeuzevragen en quiz die bij het lespakket horen.

Erg spannend

De kinderen vonden het "erg spannend" dat de prinses op hun school kwam. "Het was heel leuk dat Máxima kwam helpen", aldus de tienjarige Duncan. "Dat is weer eens wat anders." De elfjarige Kim vertelde dat zij met de prinses sprak over sparen. "Ik heb verteld dat ik een spaarpot heb voor als ik iets wil kopen."

Juf Diny Damen, die al 25 jaar in het vak zit, vond dat de prinses "heel leuk met de kinderen bezig was". "Ze stelde goede vragen en was heel geïnteresseerd in de kinderen. Het was een spannende dag."

Uit de muur

Directeur Kees Vonk denkt dat de prinses zeker als hulpmoeder aan de slag zou kunnen. Het lespakket van het Nibud vindt hij een hele goede aanvulling op het huidige lesprogramma. "Kinderen hebben de indruk dat je geld overal vandaan kan halen. Geld trek je uit de muur. Punt. Maar hoe het daar komt?"

Na de les zwaaiden de kinderen van de school prinses Máxima uit. "Dit was heel leuk om mee te maken", aldus directeur Vonk.

Máxima voor de klas