AMSTERDAM - De misbruikzaak tegen R. Kelly is van start gegaan. Vrijdag is de rechter begonnen met de samenstelling van een jury, die moet bepalen of de r&b-ster schuldig is aan misbruik van een minderjarig meisje.

De zanger, die was gekleed in een zilverblauw pak met een gouden stropdas, was aanwezig tijdens de zitting, waarbij ongeveer 150 potentiële juryleden luisterden naar de 14-delige aanklacht tegen de 41-jarige zanger.

Na een halfuur was de zitting voorbij. Maandag moeten de potentiële juryleden zich opnieuw bij de rechtbank in Chicago melden.

Advocaten

Advocaten van de zanger hebben tevergeefs geprobeerd de zaak, die al zes jaar in behandeling is, opnieuw uit te stellen.

Ze zijn van mening dat het moeilijk wordt een onpartijdige jury samen te stellen, nu details over de rechtszaak via een krantenartikel in de Chicago Sun-Times naar buiten zijn gekomen.

"Iemand probeert het recht van mijn cliënt op een eerlijke rechtszaak te saboteren", vindt advocaat Marc Martin.

Getuige

Een anonieme bron verklapte vorige week in de krant dat aanklagers een nieuwe getuige hebben gevonden in de misbruikzaak tegen R. Kelly.

De vrouw beweert een trio te hebben gehad met de r&b-ster en een minderjarig meisje. Volgens de nieuwe getuige is het minderjarige meisje degene die te zien is in de video die het hart vormt van de misbruikzaak.

Band

De band, die zes jaar geleden werd ontdekt, toont hoe Kelly seksuele handelingen verricht met een ongeveer 14-jarig meisje.

De nu 23-jarige vrouw die in het gewraakte filmpje te zien zou zijn, ontkent dat zij degene is die seks had met de zanger.

Onschuldig

De r&b-ster heeft altijd gezegd onschuldig te zijn aan alle veertien beschuldigingen van kindermisbruik waarvan hij naar aanleiding van de vondst wordt verdacht.

Als R. Kelly, die hits scoorde als 'I believe I can fly' en 'If I could turn back the hands of time', schuldig wordt bevonden, kan hij tot een celstraf van vijftien jaar worden veroordeeld.