LONDEN - De Britse prins Charles wil na een halve eeuw troonsopvolger te zijn geweest, wel eens een officiële functieomschrijving zien. De prins van Wales zet zelf op papier wat zijn plichten en verantwoordelijkheden zijn en welke invloed hij kan uitoefenen.

Het 'prinselijk handvest' kan vervolgens dienen om aantijgingen van politieke bemoeienis tegen te spreken. Het document geeft de kroonprins het recht bij ministers te pleiten voor belangrijke zaken, terwijl Charles en kroonprinsen na hem toezeggen dat ze onderwerpen laten liggen die politiek gevoelig zijn. Dat meldde de Britse krant The Sunday Times bij monde van hofbronnen.

Ook zakelijke bemoeienissen moeten voor een kroonprins mogelijk zijn, vindt Charles. De Britse politiek krijgt niet de gelegenheid zich over het handvest uit te spreken. Het wordt Charles' versie van de rechten en plichten die hij zich heeft verworven sinds hij jaar geleden de titel van Prins van Wales kreeg.

Maandag viert zijn moeder Elizabeth dat ze vijftig jaar geleden werd gekroond tot koningin. Vorig jaar vierde heel Groot-Brittannië uitbundig mee dat ze vijftig jaar koningin was. Het halve-eeuwfeest van haar kroning is meer bescheiden, met een kerkdienst in Westminster Abbey, waar ze Elizabeth vijftig jaar geleden werd gekroond en een 'teaparty' met vijfhonderd minder bedeelde kinderen in Buckingham Palace.