RIJSWIJK - Prinses Margarita de Bourbon de Parme, de dochter van prinses Irene, is zaterdag in het midden des lands getrouwd met de jurist Tjalling ten Cate. Dat hebben betrouwbare bronnen uit de omgeving van het paar laten weten.

Het stel huwde omringd door hun voltallige families en goede vrienden, onder wie koningin Beatrix. Het paar verwacht in augustus een baby. Het bruidspaar woont sinds ruim een jaar samen in Amsterdam.

Prinses Margarita (35) volgt sinds anderhalf jaar een opleiding interieurarchitectuur aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze is ook al zelfstandig werkzaam als adviseur op dit gebied. Tjalling ten Cate (32) is sinds enige jaren jurist bij De Nederlandsche Bank.

Rust

Het huwelijk werd alleen voor de wet voltrokken. Prinses Margarita en Tjalling ten Cate hechten er sterk aan dat hun toekomstige gezinsleven buiten de publieke belangstelling blijft. "Zij hopen van harte dat deze wens om in alle onbevangenheid en rust te leven, begrepen en gerespecteerd zal worden'', benadrukte de secretaresse van prinses Irene, Mariëtte Helmann, al eerder.

Beatrix

Dat de relatie serieus was, bleek op 1 februari in het Amsterdamse Carré, waar het stel in gezelschap van koningin Beatrix en prinses Margriet arriveerde om de verjaardagen van Margarita's tantes mee te vieren. Daaruit kon al worden afgeleid dat de vorstin ook niet ontevreden is over de nieuwe verbintenis van haar nichtje.

Edwin de Roy van Zuydewijn

Prinses Margarita was eerder getrouwd met Edwin de Roy van Zuydewijn. Halverwege het huwelijk bezorgde dit paar het Koninklijk Huis, waar het zelf niet toe behoorde, grote problemen door interviews in een weekblad en op televisie.

Het uitte veel kritiek op onder anderen de koningin, die naderhand op een persconferentie in Chili zei de verhalen 'niet te herkennen'.

Wel werd duidelijk dat de veiligheidsdienst de gangen van Edwin de Roy van Zuydewijn was nagegaan in opdracht van het Kabinet der Koningin, dat in dezen op eigen houtje had gehandeld. De verantwoordelijkheid voor het Kabinet van de Koningin werd daarop ondergebracht bij het ministerie van Algemene Zaken.

Prinses Margarita getrouwd