AMSTERDAM - Jan Jaap van der Wal is benaderd voor de oudejaarsconference van 2009. Dat zegt de cabaretier in een interview met NU.nl

"Youp van 't Hek doet dit jaar de oudejaarsconference. Er zijn nog 63 jaar daarna te verdelen en daarin ben ik mijn vlaggetjes aan het planten. Het zou goed kunnen dat ik hem volgend jaar doe."

2007 was een druk jaar voor Van der Wal. Naast zijn eigen show BSUR was hij voor het eerst in zijn leven verantwoordelijk voor de oudejaarsconference. Zijn nieuwe programma 'Jan Jaap Zonder band', is dan ook een paar maanden uitgesteld en zal rond augustus 2008 klaar zijn.

Van der Wal over de vertraging van enkele maanden: "Ik kan wel weer iets gaan bedenken over Wilders of Verdonk, maar dat is ten opzichte van mijn oudejaars niet zo veranderd, dus dan ga ik mezelf herhalen en dat is eigenlijk wat ik wil voorkomen."

Van der Wal is inmiddels begonnen met het schrijven van 'Jan Jaap Zonder Band', maar heeft nog geen vastomlijnd idee. Sommige cabaretiers werken dagelijks volgens een vast tijdsschema aan een nieuwe show, maar Van der Wal gaat veel associatiever te werk.

"Soms is het maar een zin in een boek, waardoor er een vuurtje gaat branden. Dan ga je daaruit verder."

Internet

Ook het internet is een inspiratiebron. "Ik zat laatst op Youtube te kijken naar een filmpje van Adele, die als grote ster in een hele kleine kroeg aan het spelen was en ik kan niet zo goed uitleggen wat ik daar dan mooi aan vind, maar ik merk dan dat ik zo'n filmpje 15 keer per dag moet zien, daar zit dan iets en daar moet ik dus iets mee."

Van der Wal hoeft niet constant in een melige bui te zijn om aan zijn show te werken. "Wat er ook bijhoort is soms de hele dag in je pyjama rondlopen en denken dat je depressief bent. Ook dat zijn dagen waarop je ineens toch een goed idee krijgt."