AMSTERDAM - Doutzen Kroes staat voor het ronde raam van Madame Tussauds eenzaam op de catwalk, maar als het aan haar ligt krijgt ze gauw gezelschap. "Will Smith, George Clooney, Brad Pitt. Daar wil ik wel tussenin staan", mijmert het Nederlandse topmodel.

Maandag onthulde Kroes haar eigen wassen beeld in het Amsterdamse beeldenmuseum.

De Friezin vindt haar evenbeeld goed gelukt. "Ik ben er zo trots op", zegt ze. "Het is heel raar om mijn evenbeeld te zien en om naast mijn schoenen te staan."

Kroes had veel inspraak in het eindproduct. Zo koos ze zelf de kleding en mocht ze aangeven welke pose het wassen beeld zou aannemen.

"Deze pose is hoe ik heel vaak sta, dus dat was makkelijk. We wilden het heel natuurlijk houden", vertelt ze. "Roberto Cavalli heeft mijn jurk gedoneerd. Mijn favoriete jurk."

Vestigingen

De ambities van het model reiken verder dan een beeld in Amsterdam. Zo ziet ze het wassen beeld al in andere vestigingen van het museum staan. "Dat lijkt me heel leuk, ik hoop dat ze ook wat van de wereld gaat zien. Misschien Londen en New York."

Voor de onthulling van het beeld kwam Kroes speciaal over vanuit New York, waar ze een optrekje heeft. Ze vindt het wel leuk weer even in de Nederlandse hoofdstad rond te lopen. "Ik vind het zo'n leuke stad. Ik heb er net een appartement gekocht en mijn zus woont er ook."

Ze blijft ook nog even hangen voor Koninginnedag. "Ik ga woensdag lekker met vrienden rondhangen, misschien op een bootje. Genieten van de stad en van Nederlandse mensen."

Vakantiefoto's

Kroes werd vier jaar geleden ontdekt toen ze vakantiefoto's stuurde naar het Nederlandse modellenbureau Paparazzi, waardoor ze internationaal doorbrak. Ze kreeg in 2006 een contract bij L'Oréal en is sinds eind vorig jaar het gezicht van Victoria's Secret.

Reizen

De aankomende tijd is ze veel van plan. "Ik ga weer veel reizen naar een hoop locaties. Lekker naar de Bounty-eilanden misschien, dat is natuurlijk het fijne van mijn werk."

Doutzen Kroes onthult wassen beeld