ENSCHEDE - De vrouwelijke helft van het duo Gert & Hermien isvrijdag op 59-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Enschedeoverleden. Dat heeft het ANP uit betrouwbare bron vernomen. Ze leedaan een nierziekte. De begrafenis is woensdag in besloten kring.

Hermien verscheen begin jaren zestig voor het eerst samen methaar Gert Timmerman op het podium en scoorde direct hoog in dehitparade met het nummer Ik heb eerbied voor jouw grijze haren. Inde jaren zeventig maakte de single Shalalie Shalala (Alle Duiven OpDe Dam) hen bekender dan ooit.

Het paar oefende een grote aantrekkingskacht uit op de al watoudere platenkoper. Volgens de webpagina van het NationaalPopinstituut hadden ze een geheel eigen stijl: gezellig enmakkelijk mee te zingen.

Medio jaren zeventig werd het stel bekeerd en besloot hettijdens religieuze bijeenkomsten op te treden. Ze waren toenpopulair bij christelijk Nederland met hun werk voor deEvangelische Omroep en de reizen voor tv door Israël. Als in dejaren negentig hun dochters bloot poseren voor een tijdschrift enGert daar zijn zegen over uitspreekt, breken ze definitief met dekerk.

Hermien werd in 1997 tijdens een optreden door een hartaanvalgetroffen. Ze bekende later tegenover Henk van der Meyden in DeTelegraaf dat drank en peppillen haar in die tijd op de beenhielden. In 1999 scheidde het stel. "Ik wilde eindelijk een aanm'n eigen ik toekomen. Ik verlang naar vrijheid", zei ze.