RIGA - Het omstreden Russische meidenduo t.A.T.u. is volgens gokkers de grootste kanshebber om zaterdagavond het Eurovisie Songfestival te winnen. Dat bleek zaterdag uit de prognoses van bookmakers. Nederland staat op een negende plaats. Ierland staat in de polls tweede, Spanje derde, IJsland vierde en Letland vijfde.

De t.A.T.u.-meiden maken zich de hele week in de Letse hoofdstad Riga onmogelijk door repetities stop te zetten, geen persvragen te beantwoorden, op het toneel te willen tongzoenen en tijdens persconferenties te gaan tekenen.

Stemproblemen

Tijdens de 'dress rehearsal' op vrijdagavond kwam een van de dames niet opdraven wegens stemproblemen, wat boe-geroep vanuit het publiek opleverde. Hun rebelse opstelling legt hun blijkbaar geen windeieren, want ze staan bovenaan in de polls.

‘Magische ontmoeting’

De grootste krant van Letland, Diena (Dag), opent zaterdag met de kop 'Magiska tiksanas ir klat' (De magische ontmoeting is gekomen). De krant schrijft over het grote aantal fans dat naar Riga is gekomen en over de kostuums van de twee presentatoren van het Songfestival. De Letse inzending van het trio F.L.Y. heet 'Hello from Mars', maar dat is in deze tijden door de Letten grappend omgedoopt in 'Hello from SARS'.

De tweede krant van het land, Neatkariga, kopt eveneens dat 'De grote dag van het Songfestival is gekomen'. Volgens het dagblad is de stad er klaar voor en zijn er 6280 kaartjes voor het muziekfestijn verkocht. Het evenement kost 7 miljoen euro, waarvan de stad ongeveer 1 miljoen ophoest. De rest is bijeengesprokkeld door de deelnemende Europese tv-zenders.

Esther Hart

In de kranten staan veel foto's van de deelnemende artiesten, maar recente afbeeldingen van Esther Hart zijn niet te vinden. Het liedjesevenement begint zaterdagavond om 21.00 uur (Nederlandse tijd). Rond 24.00 uur moet de winnaar van het 48e Eurovisie Songfestival bekend zijn.