AMSTERDAM - Delphine Boel is boos op de Belgische koning Albert omdat hij weigert haar als zijn dochter te erkennen. "Wat je achtergrond ook is, je bent verantwoordelijk voor het kind dat je verwekt" schrijft ze in haar boek 'De navelstreng doorknippen', dat woensdag is verschenen.

"Je laat het niet in de steek en dat is precies wat mijn vader heeft gedaan."

In 1999 kwam voor het eerst het bestaan aan het licht van de nu 40-jarige Delphine. In een ongeautoriseerde biografie over Alberts vrouw koningin Paola werd destijds gesuggereerd dat Albert een kind had verwekt bij Sybille Barones de Selys de Longchamps.

Affaire

In zijn kerstboodschap van dat jaar beaamde Albert dat een affaire in de jaren zestig hem bijna zijn huwelijk had gekost.

"We gaan er verder niet op in, want het is een privé-zaak." Hij heeft Boel nooit als dochter erkend, maar het paleis heeft het bestaan van een vierde kind van Albert ook nimmer ontkend.

Erkenning

Boel, die in 1976 met haar moeder naar Londen verhuisde en kunstenares werd, probeert sinds 1999 officieel door Albert te worden erkend. In dat jaar belde zij hem op nadat haar moeder ernstig ziek was geworden.

"Je moet me nooit meer bellen", zou hij tegen haar hebben gezegd. "Ik wil er niets over horen en bovendien ben jij mijn dochter niet."

Boek

Boel zegt dat ze met het boek probeert de geschiedenis af te sluiten. "Ik heb nu gezegd wat ik wilde zeggen. Als er meer vragen zijn, verwijs ik die graag door naar de andere partij, het paleis."