DEN HAAG - Yolanthe Cabau van Kasbergen, Chantal Janzen en Victoria Koblenko zijn enkele van de showbizzsterren die uit de kleren zijn gegaan voor het kunstproject Femina Sancta.

DEGALERIE in Den Haag toont vanaf 19 april een fotoexpositie waarin de verbeelding van de 'heilige vrouw' centraal staat. Eigentijdse bekende vrouwen stonden model voor "de tijdloze, mystieke vrouw, die bewondering oproept en spirituele kracht uitstraalt", aldus DEGALERIE woensdag.

Kunstenaar Ronald Schmets maakte de foto's en bewerkte die tot enigszins religieuze beelden die de verering van de vrouw moeten weergeven.

De bekende modellen zijn weliswaar naakt gefotografeerd, maar niet naakt geportretteerd. "De foto's zijn niet als geil en opwindend bedoeld", aldus Wouter Dooijeweerd van de galerie.

Vereerd

Schmets heeft voor beroemde vrouwen gekozen omdat zij volgens de kunstenaar even vurig worden 'vereerd' als archetypische vrouwen zoals de heilige maagd Maria of de antieke godinnen van liefde en vruchtbaarheid.

Zeven jaar geleden portretteerde hij ook een reeks vrouwelijke BN'ers, onder wie Katja Schuurman en Wendy van Dijk. In deze serie Nieuwe Iconen stond eveneens de spirituele kant van de vrouwelijkheid centraal.

Kunstwerk

Voor Yolanthe Cabau van Kasbergen is het niet de eerste keer dat ze voor een kunstwerk is vereeuwigd. Kunstenaar Robert Doesburg maakte een schilderij van de actrice, dat een maand geleden onder de hamer kwam op een veiling van de Rotary in Zwijndrecht. De richtprijs was 3000 euro. Er was toen niemand die een bod uitbracht op het doek.