BREDA - "Ik ben niet hip, integendeel. Ik ben een volkse jongen en dus maak ik volkse muziek", aldus zanger Grad Damen. De afgelopen jaren dreef zijn muziek naar eigen zeggen meer af naar de popkant, maar met zijn nieuwe cd Kom Weer Bij Mij is hij weer terug naar zijn roots: Het levenslied.

Het album, inmiddels het achtste van de 25-jarige zanger, wordt donderdag gepresenteerd en ligt een week later in de winkels. De eerste single heet Mag Je Dochter Mee Op Stap staat momenteel in de hitlijsten.

"Ik heb de afgelopen twee jaar geen nieuw werk uitgebracht. In die tussentijd ben ik in zee gegaan met een nieuwe platenmaatschappij en heb een nieuwe manager genomen. Ik merkte dat het enthousiasme bij mijn oude team eraf was toen hebben we in goed overleg besloten het contract niet te verlengen."

Popkant

Damen ging aan de slag met onder anderen tekstschrijver Emile Hartkamp, verantwoordelijk voor grote hits van artiesten als Marianne Weber en Frans Bauer. "Hij wees mij erop dat ik de laatste jaren meer de popkant op ben gegaan en bracht me terug bij de volksmuziek." De zanger weet niet zo goed waarom hij 'afdreef' en zijn muziek naar eigen zeggen serieuzer, ruwer en ingewikkelder werd.

"Misschien hadden de mensen om mij heen een ander beeld van mij, ze wilden me hip maken. Nou, dat ben ik niet!" Wat Damen wel is, is een man van 25 jaar, zes jaar getrouwd en vader van twee kinderen.

Op zijn zeventiende brak hij door met de hit Alisha. Bij SBS6 had Damen zijn eigen reallife soap. "We praten over een vervolg, maar voorlopig komt die nog niet."

Dries

Ook had hij een rolletje in de film I Love Dries over zanger Dries Roelvink. "Die opnames hebben wel langer geduurd door mij, ik kon niet meer stoppen met lachen." Ondanks dat acteren hem heel goed is bevallen, is hij vooral zanger.

"Weet je, deze cd moet 'm worden. Het klinkt misschien cliché maar dit is het beste wat ik ooit gemaakt heb. Ik ben weer helemaal terug bij mezelf." Dit najaar staat een groot concert in Den Bosch op stapel.

Een van zijn toekomstdromen is een groot stadionconcert. "Natuurlijk, dat zou prachtig zijn. Maar je moet wel reëel blijven he, ik wil niet op tien paarden tegelijk wedden. Eerst de cd, dan het concert dit najaar en daarna zien we wel. Ik ben pas 25 jaar, ik heb geen haast."