AMSTERDAM - De nieuwe talentenjacht Holland's Got Talent geeft een grote variatie aan talent de kans het podium te betreden. Maar volgens jurylid Henkjan Smits zijn er veel mensen die ten onrechte denken over dat talent te beschikken.

"Ik heb wat ouders ter verantwoording geroepen, zo van 'dat doe je jouw kind niet aan'", zegt de 47-jarige Smits.

Smits wordt moe van de verwoede pogingen die mensen doen om in de spotlight te komen. "Er komen weer zo veel mensen die denken dat ze ergens goed in zijn", zegt Smits. "Het is verschrikkelijk."

Concurrentie

In het programma wordt Smits vergezeld door twee uitgesproken persoonlijkheden, collega-jurylid Patricia Paay en presentator Gerard Joling. Toch is hij niet bang voor concurrentie. "Ik ben altijd de grootste diva, dus ik heb geen last van andere diva's", zegt de talentjager.

Elvissen

Zelf ooit begonnen in een talentenjacht, kan Paay zich over het non-talent binnen het programma ook flink opwinden. "Elvissen. We hebben heel wat Elvissen gezien. En kwaad daarna, omdat we het niet goed vonden."

De 58-jarige blondine woont in Londen, maar wilde graag aan het programma meewerken. "Gerard Joling is een vriend van mij sinds hij een klein jongetje was. En ik kende het programma ook uit Engeland en dacht: dat kan wel eens een leuke show voor Nederland zijn."

Bewijzen

In Holland's Got Talent krijgt iedereen die denkt een bepaald talent te hebben de kans zich op het podium te bewijzen. De drie juryleden -behalve Smits en Paay ook Circus Renz-directeur Robert Ronday- beschikken tijdens de theateraudities ieder over een rode knop.

Deze drukken ze in als ze genoeg hebben gezien van een act. Als alle drie op de knop hebben gedrukt, moet de act stoppen en het commentaar van de jury aanhoren.

Schaap

De talentenjacht draait niet alleen om zangers en zangeressen, maar er komt volgens Joling ook heel wat aparts voorbij. "Een gedresseerd schaap, een papegaaienact, een gedresseerde kalkoen. Ik heb het nog nooit in mijn leven gezien", zegt de 47-jarige presentator.

Vooral het schaap bleef hangen. "Het schaap zou gaan mekkeren op commando en over een touwtje springen. Ik heb het door het hele theater zien lopen, maar niet over een touwtje zien springen. Maar het was wel te geestig."

Succes

De Amerikaanse versie van het programma was eerder een groot succes. De 11-jarige winnares Bianca Ryan scoorde in 2006 een wereldwijde kersthit.

Paul Potts

De formule waaide over naar Europa en in Groot-Brittannië won Paul Potts, die naast telefoonverkoper een uitstekend operazanger bleek te zijn. Ook daar was een jong meisje in de race, namelijk de 6-jarige Conny Talbot, die het met haar vertolking van 'Somewhere over the rainbow', tot een tweede plaats schopte.

Holland's Got Talent is vanaf vrijdag op SBS 6 te zien.