LONDEN - De opleiding die tv-kok Jamie Oliver kansarme jongeren geeft in zijn restaurant Fifteen in Londen is een 'rommeltje'. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek dat in opdracht van de kok is gedaan, berichtte The Times zaterdag.

Van de 106 jongeren die sinds maart 2002 bij Oliver in Londen in de leer gingen, hebben 54 de opleiding afgemaakt. Van veel afhakers is nooit meer iets vernomen, aldus het eindrapport.

Aangenomen werd dat iedereen met Jamie als voorbeeld zó mee kon doen en dat de opleiding goed zou gaan. Het opzetten van Fifteen verliep volgens het rapport echter rommelig.

Concept verbetering

De 32-jarige Oliver heeft het onderzoek laten uitvoeren, omdat hij precies wil weten wat er niet goed is gegaan en hoe hij het concept kan verbeteren. De kok heeft nog drie Fifteen-restaurants, in Cornwall, Amsterdam en Melbourne.

De bevindingen van het rapport zullen ook in die restaurants ter harte worden genomen. Fifteen hoopt dat een resultaat van het rapport is, dat in de toekomst 70 procent van de leerlingen een diploma behaalt.

Voorbeeld

Fifteen maakt het rapport volgende maand openbaar in de hoop dat andere charitatieve instellingen ook onderzoek laten doen naar hun onderneming.

"Omdat instellingen geld en hulp krijgen van de belastingbetaler zijn ze het aan de belastingbetaler verplicht te laten zien wat er gebeurt. Ook zouden andere instellingen hun werkwijze met behulp van een kritisch rapport kunnen verbeteren'', aldus de directeur van Fifteen, Liam Black.

Barclays

Het rapport kostte 50.000 pond (63.000 euro). De Britse bank Barclays heeft het betaald. Directeur Black beseft dat sommige instellingen dat geld liever aan andere zaken besteden.

"Wij wilden echter 5000 kopieën van een mooi vormgegeven rapport, omdat we zo in de belangstelling staan. Voor veel organisaties hoeft het echter niet zo luxe te zijn.''