AMSTERDAM - Carice van Houten als echtgenote van Filemon Wesselink en Giel Beelen die wijze raad geeft aan Michiel Huisman. In animatiefilm Horton bundelen Nederlandse sterren hun stemmen, NU.nl sprak met ze over inlevingsvermogen, Hans en Grietje en LSD-trips.

Horton is de nieuwste animatiefilm van de makers van Ice Age, en wordt in de Amerikaanse versie ondersteund door de stemmen van onder anderen Jim Carrey en Steve Carrel.

Filemon Wesselink vertolkt in de Nederlandse vertaling de rol van de burgemeester van Whoville, een minuscuul stadje in de jungle van Nool. Whoville is gevestigd in een pluisje en wordt op een zonnige dag ontdekt door olifant Horton.

Als de hoofdpersoon de andere dieren in de jungle op de hoogte wilt stellen van zijn ontdekking, gelooft niemand hem. Dit gegeven zorgt voor een spannende race naar de waarheid.

Emotie

Het was redelijk lastig om me in te leven", vond Wesselink. "Mijn personage schiet van de ene emotie in de andere. Van mezelf ben ik qua emotie wat vlakker." Van Houten had hier minder moeite mee. "Mijn personage Sally is vrij nuchter, maar heeft een flinke dosis humor. Dat ligt me wel."

De tv-persoonlijkheden hadden nogal eens moeite met de timing van hun teksten. Wesselink ´"Je woorden moeten overeen komen met de bewegingen van de lippen van je karakter. Omdat Amerikaanse woorden vaak totaal anders zijn, moesten sommige scènes per woordje worden ingesproken. Ik ben geen lui persoon, maar na drie draaidagen was ik echt kapot."

Inlevingsvermogen

Horton is een echte sprookjesfilm, die een beroep doet op het inlevingsvermogen van de kijker en van de mensen die de film maken. Voor de ene BN´er bleek dit een grotere opdracht dan voor de ander.

"Geniaal verzonnen", typeert Beelen het scenario. "Ik hou van fantasie-films. Ik weet niet wat die regisseur geslikt heeft, maar het leek één grote LSD-trip." Giel neemt de rol van Morton op zich, een energieke blauwe muis, die bevriend is met Horton.

Wesselink heeft niet zoveel met sprookjes. "Verschrikkelijk, ik kon er vroeger ook al niets mee. Kruistocht in Spijkerbroek, Hans en Grietje, ik kon er gewoon niet in komen. Gelukkig is mijn rol erg realistisch, als burgemeester en vader van een puberende zoon."

Kinderwens

Voor Van Houten was de rol even wennen, moeder zijn van 97 kinderen. "Het leukste onderdeel van de film vond ik om te zien hoe Sally omgaat met zoveel kinderen. Ik heb zelf wel een kinderwens, maar zoveel van die kleintjes gaat me niet lukken, als het me überhaupt gegund is. "

"Ik hield een Minoes-gevoel over aan deze film", zei Van Houten, verwijzend naar de film waar de actrice een rol in vertolkte. "Je bent even helemaal in een andere wereld. Het is iets anders dan de gemiddelde animatiefilm. "

Beelen, die met deze rol een wens uit zag komen, vond het vooral een film waar je in meegezogen wordt. "Al ben ik wel iemand die snel ergens diep in zit. Ik huil ook bij soaps. Horton is authentiek vermaak en de Nederlandse Morton heeft natuurlijk een goede stem. "

Horton draait vanaf woensdag 19 maart in de Nederlandse bioscopen, in de originele Engels gesproken versie en in de Nederlands gesproken versie.

Giel en Carice lenen stemmen aan Horton