AMSTERDAM - Ze hebben de ultieme relatietest doorstaan: Waldemar Torenstra en Sophie Hilbrand maakten samen een speelfilm. In Zomerhitte, de verfilming van het gelijknamige boek van Jan Wolkers, spelen ze een liefdespaar.

"Het bleef heel professioneel", aldus Torenstra. "Ik kon Sophie goed als actrice zien. Het enige verschil was dat ik deze actrice ook nog eens heel leuk vond."

Het koppel liet voor het begin van de opnames, vorig jaar zomer, weten normaal liefst werk en privé gescheiden te houden. Maar dit avontuur, het regiedebuut van actrice Monique van de Ven, wilde het tweetal wel aangaan. Het is meer dan goed bevallen.

"Het was prettig om iemand die je zo vertrouwt erbij te hebben", vertelt Hilbrand. "Ook omdat je al weet dat het op persoonlijk vlak goed klikt. Voor mij was samenwerken een voordeel, maar dat is misschien ook omdat ik niet anders weet."

Debuut

Zomerhitte is het speelfilmdebuut van de tv-presentatrice. Ze deed anderhalf jaar de theateropleiding De Trap, maar de afgelopen jaren werkte ze bij BNN aan programma's als Spuiten & Slikken en Try Before You Die.

Torenstra en Hilbrand werden, hoewel toen al een stel, afzonderlijk van elkaar gecast voor de hoofdrollen in Zomerhitte.

Drugssmokkel

Het filmverhaal gaat over fotograaf Bob (Torenstra) en studente Kathleen (Hilbrand). Als Bob ontdekt dat Kathleen zijdelings betrokken is bij drugssmokkel, komt de liefde tussen het tweetal onder druk te staan en zijn ze hun leven niet meer zeker.

Badjas

Hilbrand heeft in haar debuut een masturbatiescène. "Tijdens het spelen was het oké, maar daarna wilde ik wel zo snel mogelijk een badjas aan. Ik begrijp dat er ook actrices zijn die achter de schermen nog naakt rondrennen, maar dat is niet mijn ding."

Ze denkt wel dat haar vriend iets meer moeite had met haar blootscènes dan zij. "Dit is mijn naakte vriendin waar iedereen bij staat, is wel even door mijn hoofd geflitst", erkent Torenstra.

Karakter

Scenarioschrijver Edwin de Vries, de man van Van de Ven, noemde Hilbrand (32) eerder "misschien wel een beetje Monique". Zelf ziet de kersverse actrice qua karakter veel overeenkomsten met haar regisseur, die als 19-jarige in Turks Fruit speelde. "Maar Monique is veel vrijer. Ik had op die leeftijd niet gedurfd wat zij in die film deed."

Verhaal

Van de Ven was al jaren op zoek naar een liefdesverhaal voor haar eerste speelfilm als regisseur. Toen ze Zomerhitte las, wist ze meteen dat dat het verhaal was waarop ze zat te wachten.

"Het maakt de cirkel rond", zegt ze, doelend op haar debuut in de Wolkers-verfilming Turks Fruit. De schrijver heeft een groot aantal filmbeelden gezien voor zijn dood. "Hij was heel enthousiast en dat was belangrijk voor me. Hij is 'in spirit' bij ons."

Wolkers-jongen

Ze is blij dat hij ook nog haar hoofdrolspelers heeft ontmoet en goedgekeurd. "Waldemar is ook echt zo'n Wolkers-jongen; groot, sterk en met zo'n verweerde kop.

En Sophie. Ze vroeg me of het wel slim was om haar als beginnend actrice te casten voor mijn regiedebuut, maar ik vind dat je risico's moet durven nemen. Ten tijde van Turks Fruit was ik ook beginnend actrice en die film is uiteindelijk uitgeroepen tot film van de eeuw."

Zomerhitte draait vanaf 20 maart in de bioscoop.

Waldemar en Sophie in Zomerhitte